Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Legendele unor “PIETRE “ din Romania

Legendele unor “stanci “ din Romania

Piatra Despicată

Piatra Despicata
Piatra Despicata

Este reprezentata printr-o stanca imensa , separată de sol şi formată dintr-un tip de rocă nemaiîntâlnit prin acele locuri.

Provenienţa stâncii este necunoscută. Legenda spune că ar fi fost scăpată acolo de un uriaş ce o transporta pe braţe peste Munţii Apuseni cu mii de ani în urmă.

Stânca Dochiei
Despre această stâncă unii spun că ar fi pietrificarea unei bătrâne ciobăniţe, care, înveşmântată cu nouă cojoace, a pornit, împreună cu oile şi caprele sale, spre vârful muntelui, deşi vremea nuera favorabila.Din cauza ploii abundente cojocul de deasupra se uda mereu şi se îngreuna, obosind-o la drum. Atunci bătrâna ciobăniţă a lepădat, unul câte unul, opt din cele nouă cojoace. Atunci, s-a pornit un ger mare de la Dumnezeu, ger care a îngheţat-o împreună cu oile şi caprele sale.

Stanca Dochia
Stanca Dochia

Claile lui Miron
Cu mulţi ani în urmă, un cioban bătrân, venit de pe la Secu sau Izvorul Alb, obişnuia să-şi pască oile prin acele locuri pline de verdeaţă, poposind deseori lângă această stâncă, mai cu seamă în nopţile cu lună. Atat de mult a indragit acel cioban cele doua stanci incat a ales sa moara langa ele.

Claile lui Miron
Claile lui Miron

Sfinxul
Din punct de vedere istoric si chiar mistic, Sfinxul este reprezentarea unei divinitati supreme din timpuri pelasge. Aspectul sau omenesc este asociat cu o expresie de suveranitate si putere, acest lucru fiind evidentiat prin fata proportionata, buze severe si barbia voluntara. Pelasgii au fost anteriori grecilor, triburile lor au fost raspandite mai ales in zona Marii Egee.
Multi istorici merg pana acolo incat spun ca Sfinxul de la Gizeh, Egipt, este o copie a celui de pe platforma Bucegilor. Acest lucru se bazeaza pe niste asemanari care sunt mai mult sau mai putin intamplatoare, cum ar fi faptul ca Sfinxul din Bucegi are aceeasi inaltime cu cel egiptean, de la Gizeh.

Sfinxul
Sfinxul

Pietrele Doamnei
Pe vremea lui Petru Rares — care a gasit aici adapost sigur pentru familia sa – doamna, sotia sa, se urca deseori pe stanci si scruta zorile in asteptarea sotului
Una dintre legende spune ca, initial, aici ar fi existat o singura stanca, dar ca, intr-o zi foarte calduroasa de vara s-ar fi pornit din senin o furtuna ingrozitoare, insotita de fulgere si tunete. La un moment dat se pare ca un trasnet ar fi despicat stanca in doua realizand diferite forme..
O alta legenda povesteste despre un rege avar, care nedorind sa-si lase averea urmasilor a ales sa o ingroape sub o stanca. Dupa sute de ani, Diavolul a dorit sa gaseasca comoara si s-a apucat sa sape. A sapat, a tot sapat, dar in zadar. Furios, a atras cumplite trasnete asupra stancii, care s-a despicat si odata cu ea, comoara s-a topit.
Si mai exista o legenda de pe vremea cand in Ardeal traiau uriasi si zane. Desi intre ei exista un permanent conflict, fiul capeteniei uriasilor s-a indragostit, pe ascuns, de o zana. Tatal sau afland aceasta teribila veste, i-a cautat in padure, a omorat zana, iar el a fost injunghiat de fiul sau. Pe loc s-a deschis pamantul si a scos la iveala uriase limbi de foc care s-au transformat in doua pietre uriase.

Pietrele Doamnei
Pietrele Doamnei

 Podul lui Dumnezeu
Se spune ca aici, in pestera Ponoarele, in trecut locuia Diavolul; acesta facea mult rau localnicilor, asa ca oamenii i-au cerut lui Dumezeu sa il indeparteze de ei. Dumnezeu, induplecat de rugile oamenilor din zona a dat deodata cu palma peste tavanul pesterii si stanci s-au rostogolit catre intrare. Acest lucru nu l-a impiedicat pe Diavol sa iasa la suprafata; a gasit cale de iesire pe sub deal, prin alta intrare a pesterii, intrare care dadea spre Lacul Zatonul Mare. Mai nervos, mai manios, mai aprig, Diavolul s-a agatat cu mainile de Dealul Pesterii si a format santuri de calcar, locurile care astazi sunt numite lapiezuri: Afrodita si Cleopatra. Tot legenda zice ca sa urcat apoi pe Stanca Diavolului; de acolo acesta vegheaza localnicii care se perinda prin pestera si pe care apoi, drept razbunare ii ineaca in Lacul Zatonul Mare.

Podul lui Dumnezeu
Podul lui Dumnezeu

Sursa:
www.turismland.ro
www.wikipedia.ro
www.turistderomania.ro
www.ceahlauneamt.ro

pietre ciudate,piatra singuratica,baba dochia,pietrele doamnei,panaghia,claile lui miron,polita cu crini,sfinxul,babele,piatra ascutita,piatra singuratica,legendele unor munti, legende, legendele, munti, legendele muntilor, legende despre munti, baba dochia, pietrele doamnei,cum s-au format, povestea muntilor ceahlau, povestea muntelui, legenda, legenda muntelui,legende din munti, ,strange stones, stone lonely old woman Dochia Mrs. stones, Panagia, haystacks Miron, policy with lilies, sphinx, hags, sharp stone, lonely stone, legends of mountains, legends, legends, mountains, mountain legends, legends of the mountains, baba Dochia Mrs. stones, how they formed mountains ceahlau story, story of mountain, legend, legend hill, legend of the mountains,

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.