Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacuri roz pe glob

Lacuri roz pe glob

Lacul Hillier este un lac de culoare roz ce este situat in partea de vest a continentului australian. Lung de circa 600 de metri este delimitat de ocean printr-o fasie de dune acoperite cu vegetatie, iar in celelalte zone este inconjurat de o padure densa de copaci Paperbark si eucalipti. Motivul pentru care culoarea apei din lac este roz nu a fost nici pana astazi deslusit. Se presupune că rozul apei ar putea proveni de la un colorant produs de Dunaliella salina şi Halobacteria.

 

Lacul Hillier
Lacul Hillier

O altă ipoteză este că bacteriile halofilice de culoare rosie s-au fixat în crustele de sare si din cauza densitatii mari ale acestora apa sa para roz.
Un alt lac de culoare roz se gaseste in statul Senegal din Africa. Lacul Retba are o concentratie mare de sare care este recoltata de catre oamenii din regiune. Pentru a-si proteja pielea localnicii isi ung pielea cu unt de Shea. Aici culoarea roz a lacului se datoreaza concentratiei mari de sare, ce creeaza conditii propice pentru dezvoltarea unei alge numite Dunaliella Salina.

Lacul Retba
Lacul Retba

Odata ce apa din lac depaseste ca si nivel de salinitate apa de mare,atunci se creeaza conditi de iluminare suficiente si adecvate pentru alge pentru a acumula un pigment rosu. Oamenii lucreaza in lacul Retba cate sapte ore pe zi.Sarea colectata merge la productia de alimente si cosmetice. Ca si o curiozitate aici se termina Raliul Dakar cand era organizat pe teritoriul Africii!:)

Dusty Rose Lake
E localizat in Canada si e singurul lac roz care nu contine sare si nici alge carre sa-i dea culoarea asta. Unii specialisti considera ca aceasta culoare ii provine de la faptul ca apa glaciara subterana pana sa ajunga in lac spala anumite roci care ii dau o culoare roz.

Dusty-Rose-Lake
Dusty-Rose-Lake

Hut Lagoon se gaseste pe coasta de vest a Australiei.Culoarea roza a apei se datoreaza algelor.

Alte lacuri de culoare roz mai pot fi vazute in urmatoarele locatii:
-Pink Lake, Australia
-Salina de Torrevieja, Spania
-Pink Masazir Lake , Azerbaijan
Este cel mai comercializat lac dintre toate cele prezentate mai sus. Lacul produce peste un milion de tone de sare anual, pe malul sau existand foarte multe fabricute in acest scop.

Pink-Masazir-Lake
Pink-Masazir-Lake

-Pink Lake of Quairading, Australia

Cu siguranta mai exista si alte lacuri roz pe glob, dar cele mai importante si mai cunoscute acestea sunt.
Sursa
http://www.8thingstodo.com/
http://www.rtv.net/
http://www.dailymail.co.uk/

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.