Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Lacuri neobisnuite de pe Terra

Lacul Meduzelor – locul cu mii de meduze

Este un lac izolat de ocean, situat în interiorul insulei Palau. Numele vine de la milioanele de meduze aurii, care călătoresc, în fiecare an, din adâncuri la suprafață. Lacul Meduzelor este recunoscut pentru  faptul că este singurul lac din lume unde oamenii pot înota alături de meduze.

Acum 12000 de ani, meduzele din lac au rămas captive într-un bazin natural de pe insulă, atunci când oceanul s-a retras. Nefiind amenințate de nici o primejdie, acestea și-au pierdut capacitatea de a înțepa, deoarece nu au nevoie să se protejeze. Lacul Meduzelor este destul de mic, având o suprafață de aproximativ 14 acri.

Lacul Natron – lacul otravit

Tanzania….un loc feeric ascuns de lume, unde călătorii încă se feresc încă să calce. Pentru curajoși, aici regăsim, aproape de graniță, singurul lac sărat ce are în compoziția sa un amestec natural de substanțe care poartă denumirea de natron1. De aici vine și denumirea de lacul Natron, de la substanța ce cade în preajmă în timpul erupțiilor vulcanice. Interesant este faptul că s-a spus că acest compus poate ucide și transforma în stană de piatră păsările ce ating suprafața apelor sale.

De fapt, după cercetările făcute de cei de la Apalachian University a reieșit faptul că păsările iau contact cu substanțele din apă, substanțe care se lipesc de corp și usucă pielea păsărilor. Pentru a scăpa de senzația de arsură, acestea se scaldă în apă agravându-și, altfel, starea. De aceea, lacul mai este cunoscut și sub denumirea de lacul morții. În esența, este vorba de un proces de mumificare al pielii, datorită unor substanțe periculoase. Tocmai de aceea, în perioada antică egiptenii foloseau această compoziție în procedeul de mumificare.

Lacul care fierbe – Boling Lake

Boiling Lake este o fumarolă inundată situată în Parcul Național Morne Trois Pitons, un sit al Patrimoniului Mondial de pe insula Dominica. Lacul, situat la 10,5 km est de capitala Roseau este plin de apă cenușie-albastră clocotindă, care este de obicei învăluită într-un nor de vapori.

Temperatura apei ajunge si la 92 de grade Celsius!

Lacul Balkhas – lacul jumatate dulce, jumatate sarat

Partea estică a lacului este foarte sărată, apa având (>7%) sare, pe când partea vestică este mai dulce cu (0,5-1,5%) sare, această îndulcire a apei se datorează afluenților din vest și comunicarea redusă dintre partea de est cu cea de vest a lacului.

Lacul Colorada – lacul care isi schimba culoarea

Este un lac din Bolivia, care se colorează în funcție de algele ce-l populează.

Când nivelul salinității se modifică, totul trece din verde în roșu și invers. Se întinde pe o suprafață de 60 de km pătrați și este paradisul păsărilor Flamingo

Lacul Hilier – unul din lacurile roz ale planetei

Lacul Hillier este un lac de culoare roz ce este situat in partea de vest a continentului australian. Lung de circa 600 de metri este delimitat de ocean printr-o fasie de dune acoperite cu vegetatie, iar in celelalte zone este inconjurat de o padure densa de copaci Paperbark si eucalipti.

Motivul pentru care culoarea apei din lac este roz nu a fost nici pana astazi deslusit. Se presupune că rozul apei ar putea proveni de la un colorant produs de Dunaliella salina şi Halobacteria.

Lacul Erta Ale – cel mai lung lac de lava


Erta Ale se remarcă prin faptul că deține cel mai lung lac de lavă existent, prezent încă din primii ani ai secolului al XX-lea (1906). Vulcanii cu lacuri de lavă sunt foarte rare; sunt doar opt în lume. Erta Ale are adesea două lacuri de lavă active – făcându-l un sit destul de unic.

Lacul Nyos lacul ce a ucis 1800 de oameni

Lacul format în urmă cu 400 de ani într-un crater vulcanic, conţine dioxid de carbon, iar când lacul a explodat a eliberat, în aer, gazul într-o mare cantitate.

Citeste mai mult: adev.ro/pntq4i

Sursa

Antena1.ro

Wikipedia.org

https://www.yamralafrica.com/erta-ale-awesome-lava-lake/