Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Jura Suabă locul unde s-au descoperit cele mai vechi figurine facute de om

Jura Suaba are aproximativ 220 km și la o lățime de până la 80 km.

Obiective

Craterul meteoritului Steinheim am Albuch

Crater
Steinheim am Albuch


Aceasta suprafață de pământ a fost zguduită de impactul a doi meteoriți în urmă cu 15 milioane de ani. S-au format 2 cratere. În craterul de impact al meteoritului Steinheim s-a format un lac cu apă dulce, în ale cărui sedimente de var s-au păstrat numeroase fosile.

Fosile

In calcarul jurasic din zona au fost identificate foarte multe sit-uri de fosile cu valoare stiintifica mare. Un melc mic de apă dulce fosilă din specia Planorbis multiformis apare pe suprafete mare in arealul parcului. Interesant este ca in zona s-a amenajat si un spatiu in care oamneii, dar mai ales copii pot cauta fosile supravegheati de personalul geoparcului.

Izvoare termale si minerale

In acest geoparc o raspandire mare au si izvoarele termale si minerale. Izvoarele termale au fost valorificate prin amenajarea de bai termale si spauri unde va puteti relaxa.

Multitudinea de forme carstice din calcarul jurasic


In acest parc sunt foarte multe pesteri ce adapostesc urmele vietuirii timpurii pe aceste meleaguri. Aici este cea mai mare densitate a pesterilor de pe teritoriul Germaniei.

Cele mai vechi figurine si sculpturi facute de om

Cea mai veche figurina de reprezenatre umana si cea mai veche sculptura zoomorfa


În peșterile din Swabian Alb au fost descoperite descoperiri de interes mondial – cea mai veche operă de artă a omenirii, veche de aproape 40.000 de ani! E vorba de Venus, în vârstă de aproape 40.000 de ani, din Hohle Fels din valea Ach. Peștera se află chiar în afara orașului Schelklingen, în statul Baden-Württemberg, lângă Ulm. Figurina este cel mai vechi exemplu indiscutabil de reprezentare a unei ființe umane. În ceea ce privește arta figurativă doar figurina Omul-leu este mai veche.


Figurina cu cap de leu este cea mai veche sculptură zoomorfă (în formă de animal) din lume și cel mai vechi exemplu de artă figurativă (acum cca 35000-40000 ani). A fost descoperita in acest geoparc in peștera Hohlenstein-Stadel, Germania, în 1939.

Sursa

https://www.geopark-alb.de/en/geopark-erleben/klopfplaetze.php?we_objectID=644
http://www.europeangeoparks.org/?page_id=465