Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Insula Socotra

Insula Socotra

Insula Socotra, parte a arhipelagului cu același nume, este considerată, datorită trăsăturilor sale, cel mai extraterestru loc de pe Pământ. În trecut, parte a continentului Godwana, de care s-a separat în Miocen, insula este astăzi unul din cele mai izolate locuri de pe Pământ.

insula socotra
insula socotra

Aceasta măsoară 132 de kilometri în lungime și aproximativ 50 de km în lățime. Din punct de vedere teritorial, aparține provinciei Yemen, subdiviziune a Guvernoratului Hadhramaut. Temperatura medie anuală este de 26 de grade Celsius, iar climatul este semiarid și arid, cu precipitații puține. Pe această insulă găsim o serie de specii endemice.

socotra insula poza
socotra insula poza

Printre acestea avem Sângele Dragonului, arbore specific, al cărui nume vine de la seva specifică pe care o produce. Trandafirul deșertului este o altă specie endemică, numită așa datorită formei ieșite din comun și sevei otrăvitoare.

Denumire
Numeroși cercetători au încercat să afle de unde vine de numirea de Socotra. În Periplul Mării Eritraiene, un îndrumar pentru navigație de secol I, insula Socotra apare sub denumirea de Diskouridou și este tradusă prin ,,a lui Discoride”. Huntingford, un cercetător contemporan, a remarcat, pe de altă parte, că denumirea vine din sanscrită ,,dvipa sukhadhara” și se traduce prin ,,insula fericirii”.

 

insula socotra
Isla de Socotra, Yemen. Foto (c): Ángel Martínez Bermejo

Locuitori
În trecut existau aici o categorie de triburi de hominizi, numite oldovani. Uneltele acestora au fost găsite în apropiere de Hadibo, de către V.A. Zhokov, în anul 2008, în timpul unei expediții arheologice.


Mărturii istorice
Insula Socotra este menționată în călătoriile lui Marco Polo. Deși nu a vizitat-o, acesta afirmă: ,,băștinașii au fost botezați și convertiți la creștinism și au și un arhiepiscop, care are legături cu alții preoți de la Bagdad”. Insula a trecut sub controlul sultanatului Mahra, în anul 1511. În ianuarie 1876, insula a devenit colonie engleză. Pe 30 octombrie 1967, aceasta a devenit parte a Yemenului de Sud.

Insula devine parte a Yemenului de sud pe 30 octombrie 1867.

Sursa:

http://www.businessinsider.com/socotra-island-pictures-2014-8
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2431857/The-lost-world-Socotra-remote-island-plants-20-MILLION-years-old.html
http://reversehomesickness.com/asia/socotra-the-most-alien-place-on-earth/

http://www.amazingworldplaces.com/socotra-island-yemen/