Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Influenta componentelor climatice asupra turistului

Influenta componentelor climatice asupra turistului

In ascensiunile montane turistul traverseaza mai multe etaje climatice intr-un timp scurt, obligand astfel organismul sa se adapteze la conditiile climatice specifice fiecarui etaj.
Componentele climatice (temperatura, vant, umezeala , presiune, s.a) actioneaza asupra corpului uman in mod diferit producandu-i o senzatie de disconfort sau de buna dispozitie. Rasfoind pe internet am gasit o carte a d-lui Nicolae Topor intitulata Meteorologie turistica, din care am spicuit cateva idei esentiale.

Influenta temperaturilor scazute asupra turistului

Temperaturile scazute sunt des intalnite in turismul de munte, turistii confruntandu-se nu de putine ori cu efectele lor. Accidentele provocate de frig pot fi locale (degeraturi aflate in diferite stadii) si generale (accidentele grave). De retinut este ca racirea organismului nu este produsa doar de scaderea temperaturii ci si de umiditatea aerului ( inghetam mai putin pe ger uscat, decat intr-un aer cetos ) ; miscarea aerului (senzatia de frig e mai mare atunci cand vantul sufla) ; capacitatea imbracamintei de a pastra caldura . Pe frig se recomanda o alimentatie bogata in calorii, care prin oxidari interne va activa circulatia sanguina si va creste temperatura corpului.

Influenta presiunii asupra turistului
Atunci cand presiunea creste circulatia sanguina se mareste iar omul are senzatia de frig, respiratia pare usoara si organismul se invioreaza.”Cand presiunea scade mult si continuu senzatiile pe care le simte omul sunt mai accentuate si incep prin calduri, oboseala, mancarimi de piele , palpitatii, miscari greoaie, enervare, respiratie grea, sufocare, dureri de cap si indispozitie generala”.

Influenta umezelii asupra turistului
Organismul uman se sinte cel mai bine la o umiditate relativa de 60%. Este stiut ca un aer umed si cald este mai iritant pentru organism decat un aer cald si uscat, deoarece in aerul umed transpiratia (instrumentul de lupta contra ridicarii temperaturii) este incetinita. Astfel in ascensiunile turistice omul se simte mult mai bine intr-un aer uscat si rece dacat intr-un aer uscat si cald (cauzeaza uscarea mucoaselor din gat si dureri de cap).

Ascensiune pe aer cetos
Ascensiune pe aer cetos

Influenta fenomenului de ceata
Ceata groasa si persistenta are o actiune negativa asupra turistului deoarece ascunde peisajul montan, reduce vizibilitatea si scade temperatura (razele solare nu pot ajunge pana la sol). Mersul pe ceata nu se recomanda deoarece deplasarea este foarte greoaie. Efectele cetii asupra organismului se manifesta prin respiratie greoaie si aparitia frigurilor.

Influenta viscolului
Este un fenomen care nu este propice turismului. In timpul viscolului temperatura scade, vantul sufla cu putere (la munte poate depasi si 100 de km/h) si vizibilitatea scade. Iata cum descrie autorul influenta viscolului asupra turistului

“ Ninsoarea batuta de vant patrunde prin orice deschizatura,intra in urechi, gura nas si ochi facand imposibila orice inaintare. Frigul provocat de viscol patrunde prin imbracaminte si rezistenta organica la viscol e de scurta durata. Locurile bantuite de viscol trebuie evitate, iar drumul prin viscol intrerupt fie instaland cortul , fie injgheband un adapost in zapada sau intorcandu-ne pe drumul cunoscut spre cabana cea mai apropiata”.

Influenta vantului

Aerul pare cu atat mai rece cu cat viteza vantului este mai mare.
Ex: un aer cu temperatura de 20 de grade si saturat in vapori de apa aflat in miscare cu o viteza de 3 m /s, este la fel de rece ca si un aer linistit care are o temperatura de 14 grade Celsius.

Sursa:
Nicolae Topor;Meteorologie turistica
http://www.earthshots.org

Influenta componentelor climatice asupra turistului, cum influenteaza viscolul organismul, ce este ceata, vantul cetos, raul de munte, presiunea atmosferica, precipitatiile, influenta temperaturilor scazute, influenta presiunii,The influence of climate on tourist components, as blizzard affects the body, what is fog, wind, misty, mountain river, atmospheric pressure, rainfall, the influence of low temperatures, the influence of pressure

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.