Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Gheizerii

Ce sunt gheizerii?

Gheizerii sunt izvoare intermitente care arunca coloane de apa fierbinte, uneori cu o peridiocitate regulata.
Apa gheizerilor are in general o temperatura care depaseste 100 de grade Celsius, iar in componenta ei pe langa hidrogen sulfurat si bioxid de carbon intra si silicati alcalini care sub actiunea acizilor dau nastere la un precipitat de silice hidratata cunoscut sub numele de gheizerit. Cei mai multi gheizeri sunt in peninsula Kamceatka din Rusia, in parcul Yelowstone din SUA, in Islanda si in Noua Zeelanda.

Cum se formeaza gheizerii?

Apa care umple canalul gheizerului are la suprafata o temperatura de 82-85 grade Celsius. Aceasta temperatura creste spre adancime pana la cca 127 de grade Celsius. Este stiut ca punctul de fierbere al apei este cu atat mai inalt cu cat presiunea este mai mare (presiunea creste odata cu adancimea). Chiar daca apa atinge intr-un anumit punct din canalul gheizerului 100 de grade Celsius apa nu fierbe din cauza presiunii inalte. Atunci cand temperatura apei depaseste punctul de fierbere (cca 120 de grade Celsius) se vaporizeaza brusc. Vaporii avand o forta foarte mare erup in afara cu un zgomot puternic, azvarlind apa din canal la inaltimi de zeci de metri. Dupa ce eruptia a incetat apa recade in mare parte in canalul gheizerului (mult mai racita), astfel incat va trece tot atata timp pana cand apa va depasi punctul ei de fierbere din nou si va aparea inca o eruptie. Caldura care infierbanta apa pana la fierbere precum si gazele (hidrogen sulfurat, bioxid de carbon) pe care le emana sunt de origine vulcanica. Apa aruncata de gheizeri este in cea mai mare parte de origine vadoasa(din precipitatii).

Gheizeri celebri

Old Faithul este localizat in parcul national Yelowstone din SUA si este considerat a fi gheizerul cu cele mai constante eruptii. El prezinta eruptii scurte (de cca 2 minute) ce se repeta la un interval de 65 de minute si eruptii lungi (cca 4 minute) ce se succed la un interval de 91 de minute. Durata mai mare dintre eruptiile lungi (cele de 4 minute) se datoreaza faptului ca gheizerul are nevoie de o perioada mai mare pentru reconstructie deoarece in timpul eruptiei a eliberat o cantitate mai mare de apa si caldura. Cea mai mare eruptie inregistrata de Old Faithul a fost de 56 de m.

Gheiserul-Old-Faithul
Gheiserul-Old-Faithul

Gheizerul cu cea mai inalta eruptie din prezent

Steamboat_Geysir_Yellowstone
Steamboat_Geysir_Yellowstone

Acest record apartine gheizerului Steambot din parcul national Yelowstone. Apa aruncata de acest gheizer poate atinge o inaltime de cca 90 de m.

Gheizerul Strokkur este localizat in Islanda, erupe la fiecare 4-8 minute si poate arunca jetul de apa pana la circa 40 de m inaltime.

Cel mai puternic gheizer din lume

Waimangu Geysir
Waimangu Geysir

In prezent inactiv gheizerul Waimangu din Noua Zeelanda este cel mai puternic gheizer din lume. Eruptiile sale puteau atinge inaltimea de 457 de m. Disparitia acestui gheizer s-a datorat unei alunecari de teren (anul 1904) ce a facut ca nivelul lacului din care se alimenta sa scada. Acest gheizer arunca la fiecare eruptie cca 800 metri cubi de apa.

Sursa:
http://www.teara.govt.nz/
Geolgie generala; G. Cernea;Editura Tehnica;1954
www.wikipedia.org
http://gallery.usgs.gov
http://www.yellowstone-natl-park.com
http://www.examiner.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.