Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Doline celebre aparute in zone locuite

Doline celebre aparute in zone locuite

Dolinele sunt depresiuni carstice cu dimensiuni ce pot ajunge la peste 100 de m. Au forma circulara si adancimi ce variaza de la 1 m la mai multi zeci de m. Apar de regula in zonele alcatuite din roci solubile (calcar, dolomit, sare), in urma actiunii de dizolvare exercitata de catre apa.

Cele mai multe doline apar in zonele cu substrat calcaros. Apa provenita din precipitatii se infiltreaza prin fisurile solului si dizolva calcarul , formand in interior un adevarat “labirint”.Prabusirea poate fi accelerata si de catre om prin suprasarcina constructiilor sau prin deversarea de apa in sol. In timp spatiul gol din subteran se extinde, iar zona aflata deasupra se va prabusi. Daca fundul dolinei este acoperit cu un orizont impermeabil atunci acolo se pot forma lacuri. Atunci cand formarea acestor doline are loc in zone locuite pot aparea adevarate catastrofe, soldate cu pierderi de vieti omenesti si pagube materiale. In cele ce urmeaza voi incerca sa surprind cateva evenimente nefericite produse de aceste doline in decursul vremii.

Dolina din Winter Park (Florida)

In ziua de 9 mai 1981 plafonul unei doline nu mai rezista si cedeaza sub greutatea constructiilor situate pe el. In urma prabusirii o casa este” inghitita”, alaturi de 5 masini marca Porshe si jumatate din piscina olimpica a orasului. Prapastia masura 350 de m latime,107 m adancime si a cauzat 4 milioane de dolari daune.

Dolina din Guatemala City

A aparut in anul 2010 in partea de nord a orasului Guatema la City. In urma prabusirii verticale a straturilor a rezultat o groapa de peste 70 de m adancime si un diametru de 30 de m. In groapa respectiva a fost atrasa o cladire cu 3 etaje si o casa, lucru ce a pricinuit moartea unui agent de securitate aflat in zona. Substratul geologic al orasului este favorizeaza aparitia unor astfel de fenomene, locuitorii nefiind straini de aceste lucruri.
Dolina din Daisseta

Localizata pe teritoriul statului Texas are o latime de 600 de m si 200 m adancime . S–a format prin dizolvarea sarii in timp.
Dolina din Borough of Macungie
O prapastie ce masura 100 de m in diametru si 41 de m adancime a aparut in data de 23 iunie 1986 pe teritoriul localitatii Borough of Macungie din statul Pensylvania. In urma socului produs 17 case aflate in vecinatatea prapastiei au suferit avarii serioase, costurile reparatiilor ridicandu-se la peste 450.000 de dolari.
Dolina din Ningxiang
O prapastie a aparut în oraşul Ningxiang, în provincia Hunan aChinei la data de 16 iunie 2010. Dimensiunile erau de 150 m lăţime şi 50 m adâncime. Adancitura s-a format in curtea unei scoli.

Alte doline celebre


Dolina in Florida

Dolina in Beijing

Dolina in China
Sursa

http://poleshift.ning.com
http://www.sinkhole.org
http://www.nerdygaga.com

Doline celebre aparute in zone locuite,gropi celebre,depresiuni misterioase,gropi,doline celebre,doline calcaroase,gropi,dizolvarea calcarului,dizolvarea rocilor,procesele geomorfologice,gropi ciudate in pamant,cratere,cratere celebre,cratere,Famous sinkholes occurred in residential areas, pits famous, mysterious depressions, potholes, sinkholes famous limestone sinkholes, caves, limestone dissolution, dissolution of rocks, geomorphological processes, strange holes in the ground, craters, craters famous craters

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.