Despre incalzirea globala
Incalzirea globala
Subiectul Incalzirea globala pare sa nu se mai termine, numerosi specialisti au analizat acest fenomen ajungand in final la concluzii mai mult,sau mai putin plauzibile.
Incalzirea globala reprezinta fenomenul de crestere a temperaturilor medii anuale, ca urmare a industrializarii dar si defrisarilor. Observat de circa 2 secole, pare ca s-a accentuat mai ales in ultimele decenii cand marile companii au inceput “scormonirea” solului si prelucrarea resurselor, lucru ce a facut ca atmosfera noastra sa fie “bombardata” cu compusi ce au dus in final la cresterea temperaturii.
Incalzirea globala- Cauze
Cauza 1 in Incalzirea globala: Gazele cu efect de sera
Notiunea de “aer curat “ trebuie scoasa din vocabular deoarece Pamantul se pare ca nu mai detine asa ceva. Chiar si suprafetele considerate ca fiind neafectate de poluare (zonele arctice,zonele nelocuite), prezinta in compozitia atmosferei compusi ai Carbonului, Sulfului sau azotului.
Cauza 2 in Incalzirea globala: Eruptiile vulcanice
In urma activitatilor vulcanice se degaja in atmosfera compusi de natura diversa (lichizi ,solizi,gazosi), ce vor pluti in atmosfera. Respectivii compusi vor forma benzi noroase, ce vor impiedica radiatia emisa de Pamant sa se piarda in Cosmos, aceasta fiind nevoita sa raman in atmosfera terestra (efect de sera).

Cauza 3 in Incalzirea globala: Furtunile de praf
Sunt responsabile si ele de poluarea aerului prin cantitatile imense de praf ce sunt ridicate in atmosfera unde pot stationa perioade destul de mari fiind apoi readuse pe sol de catre ploi.

Cauza 4 in Incalzirea globala: Incendiile naturale
Sunt o sursa de fum, funingine, CO2 si sunt raspandite cu precadere in zonele calde.

Cauza 5 in Incalzirea globala: Defrisarile
Pentru culturi, comert cu lemn, extinderea asezarilor si drumurilor, pentru exploatarea solului sau pentru a face rost de fanete si pasuni pentru animale, oamenii au apelat la indepartarea copacilor. In urma defrisarilor oxigenul din atmosfera se imputineaza iar cantitatea de CO2 creste prin putrezirea lemnului.

Incalzirea globala – Efecte
Topirea ghetarilor se pare ca este cel mai important efect al incalzirii globale. Prin cresterea temperaturii ghetarii se vor topi, iar apa rezultata se va dirija catre ocean crescandu-i astfel nivelul. Afectati de topire nu sunt doar ghetari montani ci si cei de la Poli (de calota). In urma disparitiei ghetarilor montani raurile ce se alimentau din ei vor scadea in debit, afectand asfel populatiile aflate pe cursul lor(debitul Indusului ar putea scadea cu peste 70 de procente pana in 2080). Ghetarii himalayeni constituie cea mai mare aglomerare de ghetari de pe glob dupa cei de la Poli, dar in prezent se micsoreaza cu cca 13-15 m /an. Situatie dramatica este si in Muntii Tian Shan, unde suprafata ghetii s-a redus cu un sfert in ultimele patru decenii sau in Kilimanjaro unde pana in 2020 se va topi complet. Ghetarii din zonele arctice si antarctice continua sa se dezintegreze, iar grosimea ghetii a scazut in medie cu 2 m, in ultimii 30 de ani. Din cauza topirii ghetarilor greutatea ce apasa asupra Terrei scade, iar stratul de Pamant creste.

Efectul 1 Incalzirea Globala – Ridicarea nivelului oceanic este cauzata in principal de topirea ghetarilor ( apa rezultata din topire se varsa in ocean). Cele mai afectate de ridicarea nivelului oceanic sunt zonele joase (Olanda, zonele insulare, zonele cu estuar, Bangladesh), unde se vor produce inundatii, tarmurile vor fi erodate iar populatiile vor fi nevoite sa gaseasca mijloace de aparare impotriva furiei apelor. Pe glob cca 400 milione locuitori traiesc la distante de 20 de m fata de nivelul marii, si 20 de km fata de tarm.

Efectul 2 Incalzirea Globala – Intensificarea hazardelor naturale(uragane,tornade s.a)
Evaporarea masiva va duce la formarea de precipitatii bogate rezultand astfel inundatii in anumite zone ale globului, dar si la diminuarea ploilor in alte parti ducand la aparitia secetelor. Aparitia uraganelor in zonele considerate sigure (Brazilia), precum si inregistrarea unor recorduri la intensitatile si numarul uraganelor (SUA in 2004) i-a facut pe cercetatori sa puna acest fapt pe seama inmagazinarii de caldura suplimentara in ocean (un ocean cu apa mai calda va produce un uragan mai puternic).

Cresterea temperaturii apelor oceanice duce la intensificarea uraganelor
Se pare ca datorita fenomenului El Nino (conduce la secete in unele regiuni si la ploi abundente in altele) specific zonelor inter-tropicale ar fi responsabil si de iernile grele din Canada. In ultimul secol s-au inregistrat 23 de fenomene de acest fel , dar si furtuni puternice frevente ce pot produce asa numitele maree de furtuna cu efect distrugator (in 1970 un astfel de fenomen a provocat 300000 de victime in delta Gange).
Efectul 3 Incalzirea Globala – Disparitia anumitor specii
Specii de animale de pe intreg globul vor fi afectate, fie ca e vorba de animalele ce iubesc umezeala ( broastele) a carei proportie va scadea treptat, fie ca este vorba de ursii polari care vor ramane fara casa (din cauza topirii ghetarilor unii ursi innoata si pana la 50 de km pentru a cauta hrana). Pentru a supravietui animalele trebuie sa se adapteze noilor conditii sau sa migreze spre alte zone. Totusi animalele care traiesc in zonele montane inalte nu au unde sa se mai duca, la fel si animalele polare. Nici plantele nu vor scapa, fenofazele lor vor fi dereglate (vor inflori mai repede), vor migra spre altitudine (conifere).

Efectul 4 Incalzirea Globala – Afecteaza sanatatea oamenilor
Sanatatea devine precara ca urmare a poluarii atmosferice populatia capatand astfel diverse afectiuni de ordin repirator. In ultima vreme se constata un procent mai mare a alergiilor ca urmare a cresterii cantitatii concentratiei de particule solide din aer, dar si o incidenta mai mare a cazurilor de malarie prin cresterea arealului acestei maladii. Nu ne mai miram daca auzim astazi ca inca o persoana are malarie in Europa Sudica sau ca in Suedia s-a inregistrat un nou caz de encefalita.
Efectul 4 Incalzirea Globala – Subtierea stratului de ozon
Ozonul-acesta „patura„ situata la cca 20 de km deasupra noastra, ne apara de radiatiile nocive venite din Cosmos. Totusi cu buna stiinta omul reuseste sa subtieze aceasta patura prin degajarea in atmosfera de aerosoli, ce in final vor gauri stratul de ozon, fapt ce va permite ultravioletelor sa ajunga in procente ridicate pe Terra. La acest capitol nici natura parca nu vrea sa tina cu noi deoare vulcanii emana si ei in urma eruptiilor cantitati mari de aerosoli.

Efectul 5 Incalzirea Globala – Inghetarea peninsulei Scandinave
Peninsula Scandinava este scaldata in prezent de un curent cald ce incalzeste coastele ei, permitandu-i astfel sa aiba activitate portuara normala. Totusi in urma topirii ghetarilor rezulta apa dulce,apa ce va invada acest curent si-l va raci. Astfel ramasa fara curentul cald Norvegia, va ingheta. In urma topirii ghetarilor rezulta apa dulce ce se va varsa in ocean intr-un mediu sarat,rezultand astfel o scadere a salinitatii oceanice.
Surse :
www.ecomagazin.ro
efectul de sera,topirea ghetarilor,disparitia animaleleor,cresterea nivelului oceanic,inundatiile,fenomene climatice extreme,poluarea industriala,incalzirea curentilor,ploile acide,hazarde climatice,greenhouse effect, melting glaciers, disappearing or animals, ocean level rise, floods, extreme weather events, industrial pollution, warming currents, acid rain, climate hazards