Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Depresiunea Afar

Depresiunea Afar

Depresiunea Afar, numită și Triunghiul Afar, este o zona cunoscută și ca locul unde Africa se rupe în două. În anul 2005, o erupție a vulcanului Dabbahu, urmată de o activitate seismică intensă, au dus la fisurarea pământului pe o lungime de 60 de km și o lățime de 8 m, solul scufundându-se cu peste 2 m aici . Atunci norul de cenusa rezultat a mai estompat din lumina soarelui timp de 3 zile. Exista marturisiri ale unor ciobani care descriu ca fisurile rezultate le-au inghitit capre si camile. Din cauza altitudinii scazute marea Rosie poate invada zona. Ultima invazie a avut loc in urma cu 30000 de ani. Dupa fiecare incursiune a apelor, apa de mare se evapora si lasa in urma un strat de sare, un adevarat „aur alb ” pentru cei din zona.

depresiunea afar rift
depresiunea afar rift

În 1960, vulcanologul Haroun Tazieff a lansat ipoteza conform căreia depresiunea Afar se va rupe, datorită poziționării sale extrem de spinoase, la nord aflându-se două rifturi oceanice ale Marii Roșii și ale Golfului Aden, iar la sud riftul continental est-african, care, peste câteva milioane de ani, ar urma să desprindă placa somaleză din continentul african. În depresiunea Danakil Marea Roșie ar putea inunda zona mult mai repede decât anticipa Tazieff, asta datorită reliefului extrem de plat din regiune, singurele dealuri care sunt ca un scut în fața apei fiind de doar 25 de metri înălțime. La acest proces contribuie și viteza cu care magma împinge scoarța din miezul Pământului. Potrivit lui Eric Jacques, geolog la Institutul de Fizică a Pământului din Paris, acest lucru se întâmplă cu 30 de metri pe minut, viteza fiind extrem de mare.

erta ale vulcan
erta ale vulcan

Raul Awash este singurul care se varsă în depresiune.Datorită mediului arid, acesta este singurul care oferă o centură îngustă verde și permite condiții de viață pentru flora și fauna din zonă, dar și pentru populația Afar, o populație nomadă ce locuiește în deșertul Danakil. Aproximativ 1200 de km din depresiune sunt acoperiți de sare, mineritul sării find o sursă majoră de venit pentru multe triburi Afar.

exploatare sare-Afar-Danakil
exploatare sare-Afar-Danakil


Deșertul Danakil, care se află deasupra unui punct fierbinte, în care magma iese violent la suprafață dând naștere la noi forme de relief, pare un țărâm desprins de pe altă planetă.

danakil lac de sare
danakil lac de sare

Vegetația este formată din specii rezistente la secetă, cum ar fi copacul dragon, arbuști și ierburi. Fauna este formată din zebra Grevy, antilopa Beisa, gazela Soemmering, în general specimene din măgarii sălbatici africani. Păsări, precum pasărea secretar, struțul, populează, de asemenea, depresiunea Afar.


Depresiunea Afar în trecut

În urmă cu 30 de milioane de ani, regiunea era frământata de o intensă activitate vulcanică și tectonică. Africa și Arabia au început să se despartă, fenomen care a dat naștere la două fisuri adânci în scoarța terestră (rifturi), care aveau să formeze Golful Aden și Marea Roșie. Treptat treptat, scoarța s-a subțiat, până când Peninsula Arabică s-a desprins de continentul african, lucru care se întâmplă și în ziua de azi. Deșertul Danakil se află deasupra unui punct fierbinte, în care magma iese violent la suprafață dând naștere la noi forme de relief.

Așa a luat naștere Depresiunea Afar, lată de 300 de km, dar care se scufundă pe zi ce trece din ce în ce mai mult. În mijlocul depresiunii se află craterul Dallol, locul celei mai intense activități vulcanice și geotermale din deșert. Aici intre 1960 si 1966 s-a inregistrat cea mai ridicata medie a temperaturii de pe glob de 35 de grade Celsius. Atunci când depresiunea se va scufunda, apele Mării Roșii vor invada acest teritoriu separând Africa de Cornul Africii. Se pare că în această despărțitură se va forma un nou continent.

Dallol
Dallol
dallol-ethiopia
dallol-ethiopia

Regiunea Afar este celebra si pentru fosilele descoperite aici. La 24 noiembrie 1974 o echipă de paleoantropologi americani condusa de Donald Johanson a descoperit o fosilă de hominid a unui adult tânăr de sex feminin de doar un metru înălțime. Au numit-o Lucy (Australopithecus afarensis),. A fost datata radiometric la 3,2 milioane ani si era adaptata din punct de vedere anatomic la mersul biped.

Sursa:
https://www.volcano-adventures.com
http://welcomeethiopiatours.com/en/danakil-senke-und-harar/
http://tour2ethiopia.blogspot.ro/2016/01/the-afar-depression-or-afar-triangle-is.html
http://www.mnn.com/
https://ro.wikipedia.org/ wiki/Depresiunea_Afar
www.cunoastelumea.ro
www.descopera.ro /natura/9514378-martori-la-facerea-lumii