Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Death Valley (Valea Mortii)

Death Valley (Valea Mortii)

Președintele Herbert Hoover a proclamat Death Valley ca monument național pe 11 februarie 1933, iar in 1994 zona a fost declarata parc national.

death valley map
death valley map

„Se afla est de muntii Sierra Nevada in California, la granita de sud vest a Nevadei, pe drumul ce duce catre vest plecand din Las Vegas.
In contrast cu Las Vegasul, plin de bazine cu apa si verdeata Valea Mortii apare uscata. Valea este inchisa la est si vest de muntii inalti Amangosa si Panamints. Dintre cele mai inalte varfuri se remarca Telescope(3740m). Podeaua vaii coboara la -86 m sub nivelul marii, langa Badwater socotit cel mai secetos punct din emisfera vestica si unul din cele mai joase puncte altitudinale de pe uscat. Unul din fenomenele naturale cele mai interesante este deplasarea blocurilor de roc ape patul argilos din unele poriuni ale desertului.
In interiorul vaii propriuzise exista destule contraste. Temperatura maxima inregistrata de 56,6 grade Celsius (13 iulie 1913) este ca valoare a doua dupa cea mai mare temperature maxima inregistrata pe Terra. Vara timp de 2 saptamani consecutive temperatura zilnica nu coboara sub 48,8 grade Celsius. Cea mai scazuta temperature inregistrata iarna a fost de -9,9 grade Celsius. Iarn atemperaturile obisnuite sunt cuprinse intre 15-17 grade Celsius. Temperatura solului poate intinge valori de pan ala 93 grade Celsius vara. Este unul dintre cele mai aride locuri, dar ariditatea nu a putut opri existenta vietii. In regiune se gaseste sare fapt ce indica faptul ca zona a fost ocupata de apa in pleistocen, ce a inceput sa se evapore odata cu incalzirea climei in era Holocen. Un fenomen interesant pe suprafetele de playa este reprezentat prin deplasarea rocilor. Exista mai multe explicatii ale deplasatrii acestor roci pe suprafetele netede. Una ar fi ca sunt impinse de vanturile puternice atuncu cand patul albiei este malos. Rocile vor aluneca astel pe namol si vor lasa o dara.

Pietre-Miscatoare din Death-Valley
Pietre-Miscatoare din Death-Valley


Deoarece bazinul Vaii Mortii a fost izolat de restul continentului American fiind protejat de munti, speciile au in mare masura caracter de unicat. Au fost identificate peste 600 de specii de plante, arealul fiecaruia fiind restrains la zona proprie de climat si sol. 21 dintre specii nu mai apar nicaieri pe Pamant.
Fauna este alcatuita din capre de sert, asini, vulpi, coioti, porci spinosi, veverita,sobolani marsupial,soparle geko, serpi, serpi cu clopotei”.

Sursa:
Parcuri si rezervatii naturale pe glob;Mariana Ionescu,Simona condurateanu Fesci; Editura Albatros;1985

http://www.usgennet.org/usa/ca/state1/dvalley/map.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.