Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cum sa ne ferim de inselatorii pe internet

Exista foarte multe modalitati prin care putem sa fim inselati pe internet. De la produse pe care am platit si nu mai ajung la noi, site-uri clonate pana la inselatorii sentimentale ce ne fac sa credem ca ne-am gasit iubirea .

Vom aborda in randurile de mai jos doar 4 dintre cele mai frecvente inselatorii si vom invata cum sa ne aparam de atacatorii cibernetici.

Loteria


Primesti un e-mail in care ti se spune ca ai castigat o suma d ebani, un telefon, sau alt bun la o loterie si ai un termen de cateva ore ca sa completezi un formular cu datele tale pt a intra in posesia premiului. In cazul sumelor mari ti se vor cere si tie bani sub pretextul sumelor de transfer, depozitare bani s.a

Ce fac ei cu datele?
Iti pot fura identitatea si pot propaga pe retele sociale diverse lucruri neortodoxe folosind numele tau
Pot foloosi adresa de e-mail pt a trimite de pee a (destinatarii vor vedea la sectiunea destinatar adresa ta de e-mail)

Cum iti poti da seama ca e un e-mail suspect?

  1. Adresa de e-mail de pe care primesti e-mailul de multe ori este una lunga (Ex mikesmithfdrwg1453rrr@earthlink.com). Nu este nume de persoana ci o insiruire aleatorie de litere si cifre. Se intampla asta deaorece cei care trimit e-mailul folosesc un soft ce genereaza automat , iar e-mailul este trimis la milioane de adrese in speranta ca cineva “va musca”.
  2. Cauti pe google sau suni la firm arespectiva pt a verifica daca exista acea loterie
  3. Dacă cineva spune că ați câștigat o loterie pe care nu ați jucat-o niciodată, fiți suspicios. Nu puteți câștiga o loterie legitimă dacă nu ați cumpărat un bilet.

Site-urile web false sau clonate

Aceste site-urin seamana cu site-ul origina. Chiar si adresa site-ului e aproximativ la fel.
Se cloneaza site-uri de interes public (site-uri guvernamentale, banci, site-uri cu oferte de vacanta, marketplace-uri. S.a)

Cum actioneaza
Vei primi un e-mail in care ti se va cere sa iti updatezi datele contului, pt ca cineva a incercat sa se logheze in mod suspect pe contul tau.
Vei primi si un link pt a intra sa iti updatezi datele.
Fara sa stii dai click si aterizezi pe site-ul clona unde iti vei baga toate datele.

Cum iti poti da seama ca e un e-mail suspect?

  1. Nu trebuie sa intrii pe site-uri din contul tau de e-mail.
  2. Suni la organizatia, banca, magazinul de la care ai primit e-mailul si intrebi daca e adevarat
  3. Te duci cu mouse-ul pe linkul und ear trebui sa intii si ti se va afisa denumirea site-ului. Atacatorii nu pot inregistra un domeniu de internet deja inregistrat. Ex ( Daca tu ti-ai bagat datele pe site-ul www.bcr.ro si atunci cand pui cursorul pe linkul din e-mail apare www.bcr.info sau www.bcr1.ro e posibil sa fie site clona.

Inselatorii romantice

Astfel de escrocherii sunt ft frecvente in special in perioada aceasta in care retelele de socilaizare sunt larg utilizate.

Escrocul sentimental abordeaza victima pe retelele sociale , discuta zile sau saptamani pe retelele sociale. Cand reuseste sa-i castige increderea victimei ii cere diverse sume de bani sub diverse pretexte ( s-a imbolnavit, un membru al familiei e grav bolnav .s.a)
Dupa ce primeste banii isi inchide contul de facebook care oricum era unul cu un nume fake.

Ce trebuie sa faci

  • Nu da informatii personale , intime unor conturi d efacebook pt ca le pot folosi pt a te santaja. Vei intra intr-un cerc vicios si va trebui samuncesti pt altii.
  • Rugati persoana sa deschida camera video pt discutii. Sigur nu va dori s afaca asta. In caz ca vrea faceti un preent screen pt a avea poza lui, sau inregistrati conversatia.
  • Nu da informatii legate de contul bancar sau alte bunuri pe facebook.
  • Păstrați copii ale tuturor comunicărilor.
  • Raportați problema poliției locale.

Antivirusuri fake

Pe calculataorul tau va aparea un pop up cu un mesaj in care ti se va spune ca ti s-a infectat calculatorul. Tot in mesaj este si Solutia salvatoare un antivirus pe care trebuie sa-l descarci gratuity de la linkul lor.Dupa ce l-ai descarcat acest antivirus fake iti va controla calculatorul. Daca ai noroc este doar un antivirus care iti va injecta reclame in browser sit u pt a naviga va trebui s atot inchizi la reclame fara a stii de unde provin acestea .

Ce trebuie sa faci
Cand iti apare un asemenea mesaj pe monitor foloseste combinatia de taste ctr alt del pt a sterge . Nu folosi clickul de la mouse pt a inchide fereastra , deoarece acel x din colt este doar desenat pe o poza si nu este functional. Dand click nu faceti decat sa deschideti acea fereastra.

UN video cu descrierea acestor metode puteti vedea si aici