Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cum sa faci o tornada intr-un borcan – experiment

Cum sa faci o tornada

Ce e tornada

O tornadă este aerul care se învârte foarte repede. Este făcută de un tip special de furtună numit supercelula.


De ce se învârte apa.

Răspuns:

. Învârtirea sticlei în această mișcare circulară creează un vortex de apă. Forța centripetă actioneaza pe  același principiu ca si in cazul tornadelor din  atmosfera.  „Forța centripetă” – o forță orientată spre interior care trage un obiect sau un lichid spre centrul căii sale circulare. În acest caz, apa se învârte în jurul „centrului” vortexului, care se întâmplă să fie centrul sticlei, deoarece sticla definește dimensiunea „corpului de apă”Gravitatia este forta ce trage apa în gaură

Tornada Este o coloană de aer rotativă. Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie. Tornadele sunt greu de observat deoarece vântul este, până la urmă, invizibil. Odată ce pâlnia începe să se formeze, praful, resturile și picăturile de apă fac o tornadă foarte distinctă.

Tornada “Tri-State” ce a avut loc pe data de 18 martie 1925 în trei state (Missouri, Illinois si Indiana) este cea mai puternica tornadă din istorie (F5 pe Scara Fujita). A făcut în total 695 de victime.

Cea mai mortală tornadă din istoria lumii a fost tornada Daulatpur – Saturia din Bangladesh, pe 26 aprilie 1989, care a ucis aproximativ 1.300 de oameni.

Cum se face acest experiment


Umpleți borcanul cu apă până ajunge la aproximativ trei sferturi plin.

Adăugați câteva picături de lichid de spălare a vaselor. Daca adaugati prea mult sapun nu o sa mai vedeti tornada de la prea multa spuma. Inchideti bine capacaul la borcan ca sa nu inundati apartamentul cand faceti experimentul :).

Presărați cateva vârfuri de sclipici (acest lucru vă va face tornada mai ușor de văzut). Puneți capacul bine.

Conform National Safety Council (https://www.nsc.org/) regulile ce trebuiesc respectate in timpul tornadei sunt:

Caută imediat adăpost

Dacă sunteți plecat de acasă, căutați un subsol, coridor interior, tunel, parcare subterană sau metrou

Evitați salile, etajele superioare ale clădirilor, remorcile și vehiculele parcate

Stai departe de toate ferestrele

Dacă sunteți în aer liber, întindeți-vă într-un șanț sau în altă zonă joasă și protejați-vă capul; stați departe de stâlpi sau linii aeriene

Dacă mergeți cu mașina, conduceți în unghiul drept spre calea tornadei;

Dacă sunteți acasă, îndreptați-vă spre subsol, dacă nu aveți un subsol, mergeți într-o cameră fără ferestre din centrul casei

Stai departe de ferestre și acoperă-te cu un covor pentru protecție împotriva sticlei zburătoare și a resturilor

Cunoașteți diferența dintre un ceas (condițiile sunt favorabile pentru formarea unei tornade) și un avertisment (o tornadă a fost localizată în zona dvs. și ar trebui să vă adăpostiți imediat la zona sigura)

https://www.wikihow.com/Make-a-Tornado-in-a-Bottle
http://blog.learningresources.com/diy-tornado-bottle/