Cum a tinut China secret moartea a 230.000 de oameni timp de 30 de ani. Prabusirea barajului Banqiao cea mai mortală eroare a infrastructurii din lume
Mao Zedong, dornic să modernizeze țara, a ordonat construirea a sute de baraje.
Obsesia sa pentru baraje l-a facut pe acesta sa scrie si o poezie in 1958
: „Sunt făcute mari planuri / Zidurile de piatră vor sta în amonte spre vest … Zeița munților dacă ea este încă acolo / Se va minuna de o lume atât de schimbata. ”
Barajul proiectat de sovietici fusese construit pentru a supraviețui unui ciclon devastator – o întâmplare o dată la 1.000 de ani.
Mass-media chineză a acelor vremuri considera barajul ca fiind ceva capabil să supraviețuiască unei inundații ce vine o dată la o mie de ani, sau aproximativ 11,8 centimetri de precipitații pe zi. Din păcate, nu a durat o mie de ani ca barajul să fie expus unor precipitații atât de abundente. În 24 de ore,a plouat in zona cat ploua un an de zile. Sa nu uitam ca si despre Titanic Presa de la acea vreme scria că nu poate fi scufundat.
Prabusirea barajului Banqiao a fost cel mai mare dezastru de acest fel din istorie – cea mai mortală eroare a infrastructurii din lume
Ciclonul tropical Nina Nina s-a dovedit a fi o furtună cu o forță suficientă pentru a provoca cea mai mortală eroare a infrastructurii din lume.
Pe 5 august 1975, Typhoon Nina a lovit aducând în regiune cantități record de precipitații. Pana pe 8 august, 65 de diguri din zonă s-au prăbușit.
Barajul de 24,5 metri din rezervorul Banqiao, care a preluat cea mai mare ploaie din ciclon, s-a spart pentru prima dată la 8 august, eliberând în șase ore 700 de milioane de metri cubi de inundații care au șters comuna Daowencheng în aval imediat de pe hartă, ucigând toti cei 9.600. de cetățeni.
Aproximativ 26.000 de oameni au murit în urma inundațiilor și alte 145.000 au murit ulterior ca urmare a epidemiilor și foametei.
Eșecul barajului Banqiao a provocat un val uriaș, de 10 kilometri lățime și 3-7 metri înălțime ssi o viteza de 50 de kilometri pe oră (31 mph), inundând zona inferioară.Estimările neoficiale ale numărului de oameni uciși de dezastru au ajuns la 230.000 de oameni
Guvernul chinez a împiedicat difuzarea la nivel național a știrilor despre dezastru și nu a fost prezent nici un observator internațional. Dar, când Ministerul Resurselor de Apă și Energiei Electrice din China a lansat un studiu în iulie 1989, acesta a raportat că ruperea barajului a determinat moartea instantanee a peste 85.000 de oameni. Probabil daca existau atunci satelitii Google era destul de greu de ascuns acest lucru.
Guvernul chinez ascunde urmarile tragediei
Partidul Comunist Chinez,s-a ferit de protestele cetățenilor, a ales să păstreze sub tacere detalii despre catastrofa barajului Banqiao . Cei mai mulți cetățeni nu știau în mare măsură că în țara lor s-a produs un dezastru atât de mare. Câteva decenii mai târziu, regimul chinez a decis să dezvăluie adevărul. Guvernul chinez era destul de sensibil la esecuri de genul acesta neacceptand ca ceva construit de poporul chinez s-a prabusit.
În 2005, la un seminar de la Beijing, oficialii și oamenii de știință au convenit să deschidă eșecul barajului Banqiao pentru dezbaterea publică și au declarat că cifrele victimei nu mai sunt secrete de stat.
Sursa:
https://www.internationalrivers.org/resources/the-forgotten-legacy-of-the-banqiao-dam-collapse-7821
https://www.ozy.com/flashback/230000-died-in-a-dam-collapse-that-china-kept-secret-for-years/91699/