Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Coordonatele geografice-latitudinea si longitudinea

Latitudinea este una dintre cele două coordonate geografice care descriu poziția unui punct de pe suprafața Pământului

Reprezinta distanta masurata in grade (0-90 de grade) de la ecuator spre cei 2 poli.

Latitudinea unui punct este unghiul dintre direcția de la centrul Pământului spre acel punct și planul ecuatorului. Dacă punctul este situat la nord de ecuator, latitudinea se numește latitudine nordică, notată N, sau se dă cu semnul plus; dacă punctul este situat la sud de ecuator, latitudinea se numește latitudine sudică, notată S, sau se dă cu semnul minus.

Punctele de pe Pământ având aceeași latitudine alcătuiesc un cerc numit paralelă.

Liniile de latitudine sunt situate paralel cu ecuatorul și împart pământul în 180 de secțiuni, distanțate în mod egal de la Nord la Sud (sau de la Sud la Nord). Linia de referință pentru latitudine este ecuatorul și fiecare emisferă este împărțită în nouăzeci de secțiuni, fiecare reprezentând un grad de latitudine.

Paralele importante(ecuator,tropice,cercuri polare)

Ecuatorul este paralela de 0° ce imparte globul in 2 emisfere: australa(sudica) si boreala (Nordica)

Tropicele sunt cele două paralelele de 23°27′ latitudine nordică și respectiv sudică.

Tropicul de Nord se numeste si Tropicul Racului, iar cel de sud Tropicul Capricornului

Cercuri polare

Cercurile polare sunt cele două paralele de 66°33′ latitudine nordică și respectiv sudică. (Cercul Polar de Sud si Nord)

Polii geografici

Paralelele 90°N și 90°S sunt reduse fiecare la câte un singur punct și se numesc polii geografici ai Pământului, anume Polul Nord și respectiv Polul Sud.

Longitudinea

Reprezinta distanta masurata in grade dinspre meridianul 0 spre est sau spre vest. Longitudinea poate fi estica sau vestica.

Punctele de pe Pământ având aceeași longitudine alcătuiesc un semicerc având ca extremități cei doi poli și al cărui centru coincide cu centrul Pământului. Acest semicerc este numit meridian.

Liniile de longitudine sunt perpendiculare pe ecuator și converg către poli. Linia de referință pentru longitudine (primul meridian) merge de la Polul Nord la Polul Sud, trecând prin Greenwich, Anglia. Liniile celelalte de longitudine sunt măsurate de la zero la 180 de grade.

Timpul si fusele orare

Pentru a evita existența unei ore diferite în fiecare punct de pe Pământ, s-a stabilit o împărțire a suprafeței Pământului în zone numite fusuri orare. Fiecare fus orar are asociat un meridian numit meridianul central al fusului orar.

Cu ajutorul longitudinii se stabileşte şi ora pe Glob. Distanţa de 15 grade dintre două meridiane este numită fus orar, adică o oră. Meridianul de referinţă este cel de 0 grade (Greenwich) sau GMT şi este cu plus spre E până la 12 şi cu minus spre W până la 12.

Sursa

https://earthscience.stackexchange.com/questions/9642/how-to-easily-remember-orientation-of-latitude-and-longitude

https://www.quora.com/What-hemisphere-is-Canada-in

https://www.timeanddate.com/geography/longitude-latitude.html

https://www.youtube.com/watch?v=TNZKdv-B6b4

https://www.meritnation.com/ask-answer/question/diagram-of-important-parellel-of-latitude/social-science/8454269

https://docs.qgis.org/2.14/ro/docs/gentle_gis_introduction/coordinate_reference_systems.html

www.adevarul.ro