Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Coloanele de bazalt de la Racoș

Coloanele de bazalt de la Racoș

Coloanele de bazalt de la Racoș se află situate în localitatea cu același nume, în județul Brașov. Genetic este o rezervație naturală de tip geologic. Aceasta a luat naștere cu un milion și jumătate de ani în urmă, datorită răcirii imediate a lavei. Aceasta a format trei praguri ale coloanelor de bazalt . Prima este baza, cu coloane scurte de până la 2 metri și secțiuni hexagonale de 40-60 de cm, mijlocul, ce are coloane lungi și mai groase și acoperișul, cu scorii bazaltice și piroclastice.

Coloanele-de-bazalt racos
Coloanele-de-bazalt racos

De regulă, înălțimea totală a coloanelor este de 10-15 metri. Lângă coloane se află și cariera de exploatare a bazaltului, carieră care a fost deschisă în anul 1880. Aceasta producea doar agregate pentru drumuri.

coloanelele de bazalt
coloanelele de bazalt

De altfel, așa s-au descoperit coloanele de bazalt de la Racoș, în urma exploatărilor repetate. În anul 1962, complexul coloanelor a fost declarat rezervaţie naturală de tip geologic, având o suprafaţă totală de 2.5 hectare. Intersant de văzut este vulcanul stins de la Racoș, cu craterul său de 400 m diametru și 80-100 m înălțime. Pe lângă acest obiectiv geografic lăsat în părăsire se găsesc tuf roșu, formațiuni piroclastice rămase de la erupțiile repetate, sedimente de tot soiul. Rezervația naturală are o suprafață de 1,10 ha și a fost declarată arie protejată, prin legea nr. 5 din 6 martie 2000.

Sursa:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Coloanele_de_bazalt_de_la_Racoș
la-povestile mele.blogspot.com/2015/04/coloanele-de-la-bazalt-de-la-racos.html www.financiarul.ro/2013/11/01/descoperiti-coloanele-de-bazalt-de-la-racos/