Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Ceata

Ceata reprezinta  suspensia in patura troposferica inferioara a unor picaturi mici de apa, cristale fine de gheata sau picaturi si cristale laolalta ce micsoreaza vizibilitatea orizontala sub 1 km.

Ceata e alcatuita doar din picaturi de apa cand temperatura  punctului de roua e pozitiva; din picaturi de apa supraracite si cristale de gheata la temperaturi cuprinse intre 0 si -40 grade Celsius; si doar din cristale de gheata la temperaturi de -40 grade Celsius.

In ceata formata la temperaturi pozitive umezeala e de 100%.

.

Pentru a se forma ceata aerul din apropierea suprafetei terestre trebuie sa ajunga la suprasaturatie. Asta se face fie prin cresterea cantitatii de vapori de apa, fie prin scaderea temperaturii aerului, fie prin ambele. Ceata dispare cand  apare subsaturatia-adica scade cantitatea de vapori de apa si creste temperatura aerului.

Dupa conditiile sinoptice de formare ceata se imparte in:

  1. Ceata din interiorul aceleiasi mase de aer – care se formeaza prin cresterea cantitatii de vapori, prin scaderea temperaturii aerului sau prin sporirea nucleelor de condensare
  • Ceata frontala – care se formeaza in zonele de separate a maselor de aer cu insusiri diferite

Vezi schema de mai jos cu tipurile de ceata

Cum se formeaza ceata experiment

Pentru acest experiment ai nevoie de:

– un bol cu apa fierbinte

  • gheata
  • strecuratoare

Cum se face experimentul?

Torni apa fierbinte in bolul de sticla ( apa fierbinte reprezinta temperaturile mai mari din imediata apropiere a suprafetei terestre)

Apoi deasupra bolului pui o strecuratoare plina cu cuburi de gheata. Aceasta strecuratoare cu gheata reprezinta masele de aer reci care trec peste suprafata terestra (apa fierbinte) mai calda.

Veti observa ca va incepe un proces de condensare ce va da nastere la aburi . In cazul cetei condensarea are loc mai jos decat in cazul formarii norilor , deoarece temperaturile aerului sunt mici si permit condensarea.

Mult spor la realizarea acestui experiment si aveti grija cum manevrati ustensilele cu „suprafata terestra” si „mase de aer” 🙂

Un video cu acest experiment si cu explicatii poti vizualiza aici

Sursa

Meteorologie si climatologie;Sterie Ciulache, Esitura Universitara;2004