Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Ce este si cand se formeaza ninsoarea

Ninsoarea se formează când mici cristale de gheață din nori se unesc intre ei pentru a deveni fulgi de zăpadă. Dacă se adună suficiente cristale, vor deveni suficient de grele pentru a cădea la pământ. Fulgii de zăpadă pe care ajungem să-i vedem pe pământ sunt o acumulare a acestor cristale de gheață.

Poate dura între 15 și 45 de minute pentru ca un fulg de zăpadă să se formeze complet și să cadă la pământ.
Un fulg de zăpadă începe ca o picătură de apă. Dacă aerul devine suficient de rece, picătura va îngheța și se va transforma într-o particulă de gheață


Zăpada se formează atunci când temperaturile sunt scăzute și există umiditate în atmosferă sub formă de mici cristale de gheață.

Precipitațiile cad ca ninsoare atunci când temperatura aerului este sub 2 ° C

Dacă temperatura este mai mare de 2 ° C, fulgul de zăpadă se va topi și va cădea ca lapoviță mai degrabă decât zăpadă, iar dacă este si mai cald, va fi ploaie.
Fulgii de zapada ce cad din nori nu se vor topii pana jos deoarece aerul este rece (sub 2 grade).
Dacă temperatura solului este la 0 grade sau sub îngheț, zăpada va ajunge la sol. Cu toate acestea, zăpada poate ajunge în continuare la sol atunci când temperatura solului este peste îngheț, dacă condițiile sunt potrivite. În acest caz, fulgii de zăpadă vor începe să se topească pe măsură ce vor atinge acest strat de temperatură mai mare; topirea creează o răcire prin evaporare care răcește aerul imediat în jurul fulgului de zăpadă. Această răcire întârzie topirea. De regulă, însă, zăpada nu se va forma dacă temperatura solului este de cel puțin 5 grade Celsius (41 grade Fahrenheit).

Zapada umeda si zapada uscata
Dacă fulgii de zăpadă cad prin aer care este uscat, părțile exterioare ale acestora se vor usca. În consecință, aderența dintre particulele de zăpadă va fi mai slabă. Zăpada rezultată va fi mai puțin compactă și ușoară, de fapt, va fi suficient de ușoară pentru a fi suflată de vânturi. Această zăpadă este foarte potrivită pentru sporturile de iarna și se numește zăpadă „uscată”.
Dacă temperaturile sunt ușor mai calde decât 0⁰, atunci fulgii de zăpadă care cad prin aer se vor topi ușor. Vor deveni aposi cu o coeziune mai mare. Fulgii de zăpadă rezultati sunt mai mari, dar și mai compacti.
Acest tip de zăpadă este util pentru activități distractive cum ar fi realizarea unui om de zăpadă datorită compactității sale. Acest tip de zăpadă este descris ca umeda.

Sursa

https://www.metoffice.gov.ukhttps://nsidc.org/cryosphere/snow/science/formation.html

https://nsidc.org/cryosphere/snow/science/formation.html