Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Cascada Victoria

Cascada Victoria

Cascada Victoria se găsește pe cursul fluviului african Zambezi, la granița dintre Zimbabwe și Zambia, fiind considerată una dintre cele mai înalte cascade din lume (Cascada Angel, din Venezuela este considerată, până înprezent, cea mai înaltă). Este situată pe cursul râului Zambezi, apele acestuia căzând în cataracte, la o înălțime de 110 m.

cascada victoria
cascada victoria

De unde vine denumirea?
La 16 noiembrie 1855, scoțianul David Livingstone, misionar și cercetător al Africii, ajunge în locul unde se afla cascada de azi, atunci neștiută de nimeni,numind-o Victoria, după numele reginei Angliei. Băștinașii Kolo numesc Cascada Victoria Mosi-oa-Tunya, ,,Fumul tunător”,denumire dată de pulverizarea apei, care se ridică la o înălțime mai mare de 30 de m, peste nivelul apei. Datorită importanței ecologice pe care o are, cascada Victoria (împreună cu parcul național și zona înconjurătoare) a fost declarată,începând cu anul 1989, monument al naturii de către UNESCO. Lățimea maximă a acesteia este de 1, 708m, iar debitul este cuprins între 170-10.000 m3/s.
cascda victoria
cascda victoria

Se poate vedea de la o distanta de 30 de kilometri. Nivelul valoric extrem este direct proporțional cu cantitatea de precipitații ce cade, e în anotimpul ploios(februarie-martie), fie în cel secetos (septembrie-octombrie). Existența Cascadei Victoria a produs modificări importante în ecosistemul terestru.
Întregul edificiu, cu tot cu faună și vegetație,este declarat parc național sub numele ,,Mosi-ad-Tunya”, fiind protejat, încă din anul 1934, devenind parc zoologic, începând cu anul 1972. Interese ecologice vs. Interese economice În prezent, guvernul din Zambezi planifică un nou baraj pe cataracta Bataka, proiect care ar putea aduce numeroase daune orei și faunei. În zonaCascadei Victoria mai există, însă, două baraje, pe cataractele Cariba și Bataka-Bassa.

Atractii turistice: bungee jumping in cascada, plimbare cu elicopterul,rafting,safari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.