Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Cascada Cailor

Cascada Cailor

Cascada Cailor este situată în apropiere de stațiunea turistică Borșa, în orașul cu același nume. Apa, adunată într-un circ glaciar, se scurge peste un abrupt calcaros, numit Podul Cailor, în mai multe trepte, rezultând a doua cascadă ca marime din România. Este situată la o altitudine de aproximativ 1300 de metri,iar căderea de apă este de circa 90 de metri. In amonte valea cailor mai formeaza un canion format din alte 9 cascade mai mici. Este a doua cea mai inalta cascada din Romania dupa Cascada Cociu sau Roşeţ care este situata in muntii Mehedinti si are 120 de m.

 

cascada cailor
cascada cailor

Denumirea de cascada cailor are la bază o întâmplare petrecută în zonă.

Potrivit istoriei locului, oamenii își țineau hergheliile de cai, din primăvară până în toamnă, pe pășunile bogate din zonă. La un moment dat, urșii au început să atace caii, încolțindu-i în zona prăpastiei, care se numește astăzi cascada cailor.
În urma acestui incident, localnicii au numit anumite zone precum ,,izvorul cailor”, ,,podul cailor” și ,,muntele cailor”. Există două căi pentru a ajunge la această cascadă. Prima pornește din traseul turistic Borșa și continuă până în Poiana Runcu Știolului. Traseul a fost reabilitat în anul 2002, de către clubul de Speologie Montană din Baia Mare. Altă cale de acces este cea dinspre PasulPrislop1.

Www.ropedia.ro, http://ro.wikipedia.org, www.destinatii.eu. http://borsamm.blogspot.ro/2012/03/cascada-cailor.html