Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Candva si ele populau globul

Candva si ele populau globul

Mamutii
Animale erbivore disparute acum cca 9000 de ani, in timpul ultimei ere glaciare. Semanau cu elefantii din ziua de astazi dar erau mai inalti , aveau colti lungi de cca 5 m, pe care ii foloseau pentru a se apara sau pentru a scormoni prin zapada dupa iarba. Cea mai cunoscuta specie din genul Mamouth , este mamutul lanos, animal ce cutreiera tundra si steple reci din nordul continentelor. Datorita mediului rece in care traiau aveau un strat gros de grasime, un par lung ( fire lungi de pana la 1 m) si blana groasa. Au disparut din cauza faptului ca nu s-au putut adapta cresterilor de temperatura .

Mamutul lanos
Mamutul lanos

Rinocerul lanos
Este o specie ce a trait in epoca pleistocena in nordul Europei si Asiei . Cantarea in jur de 3 tone si avea o lungime de cca 4 m, fiind mai mare decat ruda lui actuala. Erau animale ierbivore ce se hraneau cu iarba si rogozul din tundra. Incalzirea climatica si vanatoarea practicata de oamenii de Neandherthal au dus la extinctia acestei specii.

Rinocerul Lanos
Rinocerul Lanos

Bourul
Era un animal ceva mai inalt decat bovinele din ziua de astazi (inaltimea umarului era de cca 2m). Domesticit in urma cu 6000 de ani era raspandit in Europa , Africa si Asia . Ultimul exemplar a fost vanat in anul 1627 in Polonia. In Romania s-au gasit resturi fosile ale acestei specii in nisipurile din Campia Romana si Podisul Moldovei.

Bourul
Bourul

Ursul de pestera
Avea o greutate de cca 500 kg si era complet vegetarian, arealul sau intinzandu-se din Spania pana la bordura Uralilor. A disparut in urma cu 27 000 de ani ca urmare a disparitiei plantelor (in urma racirii climatice). Ramase fara plante animalele s-au retras in pesteri pentru a hiberna. Unii oameni de stiinta considera ca la extinctia acestei specii ar fi contribuit si un megavirus ce s-ar fi raspandit printre mamifere.

ursul de pestera
ursul de pestera

Marele pinguin
Traia in colonii in nordul Americii si Europei . Avea inaltimea de cca 80 cm , fiind cea mai mare specie de pinguin. Era vanat pentru oua, carne si puful sau pretios din care se confectionau perne. A disparut in jurul anului 1800 din cauza vanatorii excesive.

Marele pinguin nordic
Marele pinguin nordic

Elanul irlandez
Se putea intalni in tinuturile Arhipelagului Britanic si in nordul Europei. Avea o inaltime de 2 m ,iar lungimea coarnelor putea sa depaseasac 2,5 m. A disparut din cauza vanatorii excesive si ca urmare a inacalzirii climatice acum cca 8000 de ani.

Elanul irlandez
Elanul irlandez

Tigrul Caspian
Putea fi intalnit in Asia Centrala pana in anul 1950. A disparut din cauza vanatorii excesive intreprinse de populatia rusa pe motiv ca distrugea cirezile de vite. Se asemana cu tigrul bengalez,masculul putea ajunge si pana la 500 kg.
Ibisul este o pasare disparuta complet din Europa in urma cu 300 de ani. In present pe glob mai exista 500 de exemplare in sudul Marocului si 10 exemplare in Siria. Declinul acestei specii se datoreaza este explicat prin vanatoare,otravire cu pesticide si limitarea habitatului.

Tigrul caspian
Tigrul caspian

Pasarea Dodo
Ruda mai mare a porumbelului,depunea un singur ou ,iar puiul era hranit de ambii parinti. Odata cu sosirea colonizatorilor in insulele Reunion a inceput si declinul pentru aceasta specie. Intr-un interval de cca 200 de ani pasarea dispare din cauza vanatorii intreprinse de navigator.Ultimul exemplar a disparut in anul 1680.

Pasarea Dodo
Pasarea Dodo

Quagga
Este o specie de zebra ce a trait in Sudul Africii. Vanata pentru carne, piei si pentru a fi folosita drept hrana pentru alte animale domesticite , a disparut in jurul anului 1882.

Quagga
Quagga

Tigrul Tasmanian
Disparut din Australia inainte venirea colonizatorilor, a supravietuit pe insula Tasmania alaturi de alte animale marsupiale. A disparut in anul 1936 din cauza introducerii cainilor pe insula si din cauza vanatorii.

Tigrul-tasmanian
Tigrul-tasmanian

Vaca de mare
Animal ce semana cu focile din ziua de astazi, dar avea doua membre anterioare si o coada asemanatoare cu cea a balenelor. A disparut in anul 1758, dar exista oameni care spun ca au mai zarit exemplare din aceasta specie.

Vaca de mare
Vaca de mare

Leul de pestera
Animal din categoria felinelor de dimensiunile unui tigru Siberian , ce a trait in aceeasi perioada cu oamenii de Neandherthal si cu oamenii de Cro Magnon.  . Aceste animale carnivore aveau 2 m lungime si 1,2 m inaltime.Desi nu  au trait in pesteri oamenii au desenat  aceste feline pe zidurile pesterilor.   Picturile rupestre descoperite in Europa sugereaza faptul ca vanau in haita, la fel ca rudele lor actuale.  Au disparut in era cuaternara din cauza vanatorii excessive si a disparitiei faunei cu care se hraneau.

Leul de pestera
Leul de pestera

animale disparute, disparitia animalelor,cauzele disparitiei,extinct animals, extinction of animals, causes disappearance

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.