Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Antarctica

Antarctica

Este penultimul continent ca suprafata(ultimul este Australia), fiind singurul continent care nu este locuit permanent.Altitudinea medie a continentului este destul de mare, aici se gaseste cea mai intinsa si cea mai groasa calota glaciara de pe Terra. DEnumirea continentului Antarctica provine din cuvantul grecesc antarktikos.
Suprafata este de 14107357 km /patrati iar suprafata sa este aproximativ circulara. Antarctica este continrntul cu cea mai mare altitudine medie(2165 m). Relieful continentului se dezvolta pe roci vechi vechi, precambriene (gnaise,micasisturi). In Antarctica ies pe alocuri varfuri muntoase ce strapung masa de gheata groasa.Acestea poarta denumirea de nunatak-uri. Printre aceste varfuri se pot enumera: Mt Sabine;Mt Albert Markham;Mt Kirkpatrick;Mt Horlick s.a. Cel mai inalt munte antarctic este Mount Vinson(5139 de m). O caracteristica importanta in relieful continentului e data de prezenta vulcanilor. Cel mai renumit este vulcanul Erebus(vulcan activ-3794 m.
). Clima continentului Antarctica este destul de aspra fiind influentata de factori precum:-pozitia geografica
-altitudinea medie ridicata care accentueaza climatul polar
–stratul de gheata si zapada

Antarctica
-. Acest continent aspru e cunoscut ca fiin polul frigului pe glob. La data de 24 august 1960 s-a inregistrat in statiuna rusa Vostok temperatura de -88,3 grade Celsius.. De retinut este ca o expeditie norvegiana a inregistrat o temperatura de -94 de grade Celsius , dar aceasta nu a fost omologata.. Luna cea mai calda e ianuarie, iar cea mai rece august. Vanturile ating de obicei viteze de peste 200km/h. Deasmenea pe acest continent se inregistreaza cea mai mare valoare a radiatiei de pe Pamant(120000cal/cm patrat).
Mc Murdo Antarctica
Continentul antarctic nu are locuitori umani permanenti ci doar echipajele celor 40 de statiuni stiintifice.Sunt statiuni antarctice ce au dotari edilitare asemanatoare cu cele din micile orase. Acestea sunt Molodiojnaia(Rusia) si Mc Murdo(SUA).
Hidrografia este saraca. Totusi apar uneloe rauri in zonele de „oaza”. Astfel rauri ce se desfasoara pe uscat sunt:Onix si Victoria.
Fauna:foca Weddel,foca leopard, balena albastra(cel mai mare animal de pe planeta).

Sursa:Enciclopedia Australiei si Oceaniei;2000;Editura Meronia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.