Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Animalele din desert

Animalele din desert

Animalele din desert prezinta adaptari la conditiile de uscaciune in care traiesc. Asrfel in Sahara exista cantitati mari de melci din specia Helix.Aceste animale au o reiztenta foarte mare la conditiile vitrege de uscaciune. Ganditi-va numai ca dupa ce au fost adusi in muzeele din Europa au revenit la viata si dupa 4 ani de moarte aparenta. Reptilele prezente in desert excreta acid uric,o substanta ce este eliminata in acelasi timp cu excrementele si deasemenea au o piele carnoasa si mai groasa. Mamiferele a caror urina are nevoie de mai multa apa pentru a fi eliminata sunt rare in pustiu, iar cele care sunt au o urina mai groasa.
Camila
E cazul coiotului californian.Unele soparle pot absorbi apa , dar si umezeala prin pielea lor aspra (soparla australiana Molloch horridus).Deasemenea animalele din desert pot sa nu bea apa un timp mai indelungat, bazandu-se in mare parte pe apa cuprinsa in hrana lor vegetala..Un caz binecunoscut este cel al dromaderului. Animalele din desert au si unele adaptari care le ajuta sa se deplaseze pe solurile nisipoase si uscate. . Dezvoltarea mai pronuntata a urechilor la unele animale(fenecul) are rolul de a ajuta la eliminarea caldurii corporale deoarece sunt puternic vascularizate la suprafata pielii. Adapostirea in subteran (sub pamant) este o metoda foarte buna pentru aceste animale din desert.
Fenecul
De altfel majoritatea prefera sa iasa afara doar dimineata devreme sau seara din cauza temperaturilor ridicate de la pranz. Din cauza nisipului fierbinte sunt reptile ce se misca in asa fel incat sa atinga cat mai putin suprafata fierbinte a nisipului. Un fenomen binecunoscut pentru coloritul acestor animale este homocromia(copierea coloritului mediului ambiant). Acestea sunt doar cateva dintre adaptarile pe care le au aceste animale din desert.

Sursa:
Curs Biogeografie
http://cgz.e2bn.net/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.