Activitatile economice in Europa si Romania
Activitatile economice in Europa si Romania
Industria Europei
Industria extractiva
Petrol – In Europa de Est cele mai mari rezerve de petrol le are Federati Rusa (regiunea VolgaUral;Bazinul Peciora; bazinul Moscovei; zona muntilor Ural). In Europa de Vest zacaminte importante de petrol se gasesc in Anglia, Norvegia (ambele cu exploatari in marea Nordului) .
Gazele naturale se exploateaza in cantitati mari in Rusia, Anglia , Olanda (Groningen)
Carbunii – Mari rezerve de carbune se intanesc in estul Europei in Ucraina (bazinul Donet); Rusia.In centrul Europei bazine carbonifere sunt in Germania (Saar), in Cehia (OstravaKarviana), Polonia (Silezia Superioara). Vestul Europei nu mai extrage carbune ca in trecut dar Ghid de pregatire profudegeogra.eu 22 se mai gasesc bazine in Anglia (Yorkshire) sau Franta (Pas de Calais). Minereul de fier – Ucraina (Krivoi-Rog), Suedia (Kiruna, Gallivare), Franta (Lorena) s.a Prelucrarea acestor resurse se face fie in porturi (Rotterdam, Amsterdam, Hamburg) fie in apropierea resursei.
Industria energetica
Energia electrica se poate obtine in hidrocentrale (larg raspandite pe raurile din estul Europei si in zonele montane din Europa); in centrale atomoelectrice(Franta-59 de reactoare, Rusia-31 de reactoare, Marea Britanie- 23); cu ajutorul centraleleor maremotrice (Le Rance-Franta); cu ajutorul centralelor solare (Odeillo); prin intermediul centralelor geotermice (Italia, Islanda), sau prin termocentrale (in tarile bogate in resurse).
Industria constructoare de masini
Industria auto: Germania (Audi, Wolswagen, Audi, BMW s.a) Marea Britanie (Rolls-Royce, jaguar) Spania ( Seat) Suedia (Volvo) Italia (Fiat, Ferari) Industria constructoare de avioane: Rusia (Tupolev) Franta (Air Bus, Concorde)
Industria electronica si electrotehnica
Este bine reprezentata in tarile dezvoltate din punct de vedere economic (Germania, Suedia, Finlanda, Olanda, Marea Britanie).
Industria chimica
Mari producatori mondiali in acest domeniu sunt Germania, Elvetia, Rusia. Industria alimentara Industria vinului (Franta Italia), branzeturilor (Italia), ciocolatei (Elvetia).
Regiuni industriale din Europa: Regiunea Midlands (Anglia) compusa din orasele Birmingham, Manchester, Liverpool, s.a Nord estul Frantei (Lorena) Nordul Italiei ( triunghiul industrial Milano-Torino-Genova) Regiunea Centrala a Moscovei Regiunea Volga-Ural
Industria Romaniei
Industria extractiva
Huila se exploateaza din bazinul Petrosani, Subcarpatii Getici, Bazinul Somesan Lignit se extrage din bazinul Motru-Rovinari
Petrol si gaze naturale se gasesc predominant in zona subcarpatica, in zona de campie si in platforma Marii Negre.Cele mai importante rafinarii sunt in zona prahoveana (Brazi, Ploiesti, Campina); in Dobrogea (Navodari);in Moldova(Darmanesti , Onesti);in Bihor (Suplacu de Barcau)
Minereuri feroase se extrag din Apuseni, muntii Banatului, muntii Harghita , importante centre siderurgice existand la Galati, ResitaTargoviste, Otelul Rosu s.a)
Minereuri neferoase se extrag din Apuseni si Carpatii Orientali Industria energetica -predomina energia electrica obtinuta in termocentrale – Cele mai importante sunt Turceni (cea mai mare din tara),Rogojelu s.a. -hidrocentralele – Cea mai mare hidrocentrala este Portile de Fier I (2100 mw). Alte hidrocentrale importante sunt Ciunget (pe Lotru), Vidraru (pe Arges), Izvorul Muntelui (pe Bistrita) s. a. Cel mai amenajat rau din punct de vedere hidroenergetic este Oltul. Industria constructoare de masini -locomotive se fac la Resita, vagoane la Arad; autoturisme la Craiova si Pitesti, nave maritime la Constante, aparate de zbor la Brasov; utilaj minier la Petrosani. Industria Medicamente (Biofarm Bucuresti, Antibiotice Iasi) Produse cosmetice(Norveea-Brasov;Farmec-Cluj Napoca)
Bibliografie:
Geografie; Manual pentru clasa a XII-a; Editura Humanitas;Silviu Negut;Mihai Ielenicz;Dan Balteanu;Marius
Cristian Neacsu, Alexandru Barbulescu
Manual pentru clasa a XII-a; Europa-Romania-Uniunea Europeana;Grigore Posea;Liliana Guran Nica;Nicolae
Cruceru;Radu Sageata; Adrian Cioaca; Editura CD Press
Geografia Continentelor Europa; Ion Marin
Geografie, Manual pentru clasa a VIII-a;Silviu Negut, Gabriela Apostol, Mihai Ielenicz;Editura Humanitas
Geografia Continentelor, Manual pentru clasa a VI-a; Daniela Strat, Manuela Popescu; Editura Teora