Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

10 lucruri despre aer

Ce este aerul?

Aerul este în jurul nostru, dar nu îl putem vedea. Este un amestec de gaze diferite. alcătuit din aproximativ 78% azot și 21% oxigen. De asemenea, aerul conține cantități mici de multe alte gaze, cum ar fi dioxidul de carbon, neonul și hidrogenul,si mii de alte gaze și particule (inclusiv funingine și metale) emise în atmosferă atât de surse naturale, cât și antropice.

Aerul nu este doar gaz

Contine si o mulțime de particule minuscule. Aceste particule din aer se numesc aerosoli. Praf,polen,funingine, fum de la centralele de evacuare și de la mașini. Acestea contribuie major la poluarea aerului.
Aerul este important pentru viețuitoare.
Oamenii , animalele si plantele trebuie sa respire pentru a supravietui!.

Dioxidul de carbon din aer poate fi bun si rau

Când oamenii și animalele respiră, degajăm un gaz inodor numit dioxid de carbon sau CO2. Plantele folosesc acest gaz, împreună cu lumina soarelui, pentru a produce nutrienti – și oxigen! Acest proces se numește fotosinteză. Cu toate acestea, cantități mari de CO2 sunt produse de automobile, central si industrie generand poluare si contribuind major la incalzirea globala.

Aerul retine apa

Umiditatea relativă este cantitatea de apă pe care o poate reține aerul înainte să plouă.

Aerul se schimbă pe măsură ce urci, sus, sus.

Aerul este mai rarefiat cu cat urci in inaltime. Presiunea e mai ridicata jos la nivelul marii sis cade cu altitudinea. Probabil ca ai sesizat cand esti in avion dupa decolare si iei in altitudine rapid ca incep sa te doara urechile. Valabil si pentru aterizare.

Aerul este un covor de protectie

Pe Pământ, suntem destul de norocoși să avem o atmosferă plină de aer. Aerul din atmosfera noastră acționează ca o izolație, împiedicând Pământul să se răcească prea mult sau să se încălzească prea mult. Ozonul, un alt tip de gaz din aer, ne protejează și de prea multă lumină solară. Aerul din atmosferă ne poate proteja și de meteoroizi. Când meteoroizii intră în contact cu atmosfera noastră, se freacă de aer și adesea sunt arși în bucăți mici înainte de a ajunge pe Pământ.

Exista viata in aer

O mulțime de viețuitoare își fac casele în sol și apă. Dar știați că organismele vii pot fi găsite și în aer? Aceste mici organisme microbiene se numesc bioaerosoli. Deși acești microbi nu pot zbura, pot parcurge distanțe mari prin aer – prin vânt, ploaie sau chiar strănut!

Aerul se poate deplasa rapid și departe.

Chiar și într-o zi foarte liniștită, aerul din jurul nostru se mișcă întotdeauna. Și în timp ce vântul preia semințe, praf și alte particule, le poate transporta la câțiva kilometri distanță de casa lor originală!

Poluarea aerului vă poate strica planurile de joaca in aer liber


Poluarea aerului se măsoară cu indicele calității aerului sau AQI. Cu cât este mai mic AQI, cu atât aerul este mai curat. Dacă AQI este mai mare de 100, nu ar trebui să petreceți prea mult timp afară. Persoanele care respira un aer murder dezvolta boli respiratorii de tip astm. Un caz celebru orasul Beijing unde majoritatea oamneilor tusesc acest simptom fiind denumit Tuse de Beijing.

Sursa
https://climatekids.nasa.gov/10-things-air/