Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Vulcanism Relief Vulcanic

Vulcanism Relief Vulcanic

Vulcanism Relief vulcanic
Vulcanism Relief vulcanic

Vulcanism Relief Vulcanic

Gazele şi vaporii de apă rezultă mai ales prin degazeificarea lavei sau din contactul acesteia cu apa, au pondere variată atât în timpul erupţiei cât şi de la un tip la altul. Ele se constituie în amestecuri cu compoziţie şi temperaturi variate ce poartă diferite denumiri.

Lavele care după conţinutul chimic sunt bazice (temperaturi mari şi fluiditate accentuată) şi acide (temperaturi mai mici şi vâscozitate ridicată) participă în măsură mare la realizarea edificiilor vulcanice

Vulcanism Relief Vulcanic

Produsele solide rezultă fie din particule de lavă care se solidifică brusc în aer în fazele de erupţie fie din elemente de natură vulcanică ce provin din fragmentarea edificiului vulcanic în timpul exploziilor. Cele mai importante sunt: – cenuşa (particule cu diametre sub 4 mm rezultate din distrugerea conului sau expulzarea violentă a produselor solide ce înfundă coşul vulcanului), lapili (bucăţi de lavă consolidată cu diametre sub 30 mm; rezultă în timpul exploziilor puternice), bombe vulcanice (bucăţi de lavă consolidată în aer la erupţiile violente; diametre de peste 10 cm şi înfăţişare fusiformă), piatra ponce (fragmente de lavă vâscoasă solidificate în aer care datorită pierderii rapide a gazelor devine poroasă), scorii sau zgură (fragmente de crustă bazică fragmentată printr-o degazeificare rapidă a lavei); tufuri (cenuşe vulcanică slab cimentată; pot fi în funcţie de natura elementelor constitutive – t. andezitice, riolitice, dacitice, trahitice etc.), aglomerat vulcanic (amestec cimentat de cenuşe şi bombe, lapili etc.); lahar (depozit la poalele conurilor vulcanice care a provenit din acumularea materialelor transportate de curgeri de apă cu cenuşe, lapili, scorii etc.)

Vulcanism Relief Vulcanic

Conul propriu- zis constituie forma majoră care se impune prin dimensiuni (de la câţiva zeci, sute de metri înălţime la mai multe mii; diametru bazal ce poate ajunge la câţiva kilometri), înfăţişare (de la con tipic la trunchi de con) şi structură determinate de modul în care s-au realizat manifestările vulcanice. La exterior conul este alcătuit din: versanţi (flancuri) cu dispoziţie circulară, înclinare pe ansamblu de la accentuată (la cele alcătuite din produse acide) la mică (la cele formate din lave bazice) şi formă în detaliu neregulată (în concordanţă cu tipul de acumulări succesive);
Crater principal cu formă circulară, ovală şi care pe de-o parte sub muchie se continuă prin versanţi cu pantă mare, uneori abruptă iar pe de altă parte prezintă o bază cu lavă care erupe (la cei activi) sau cu produse consolidate (la cei inactivi); uneori cratere secundare provenite din acumulări derivate sau prin explozii.
În interiorul conului se separă coşul vulcanic pe direcţia canalului prin care se realizează evacuarea lavei. Este circular în secţiune şi profund până la bazinul magmatic. Din el se dezvoltă canale secundare prin care lava pătrunde în edificiul vulcanic unde se consolidează dând naştere la corpuri de tipul dyckurilor, sillurilor etc. La vulcanii stinşi lava sau diverse produse piroclastice înfundă coşul creând neckuri.

Jocul Vulcanism Relief vulcanic te va ajuta sa inveti formele reliefului vulcanic

Joaca-te aici si alte jocuri geografie

Sursa:Geomorfologie generala; Mihai Ielenicz

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.