Țara de Foc

Descriere
Țara de Foc reprezintă un grup de insule, situate la capătul cel mai sudic al Americii de Sud, fiind despărțite de continentul american prin strâmtoarea Magellan. În anul 1881, acest grup de insule a fost împărțit între Argentina și Chile, granița fiind situată pe linia meridianului vestic de 680 36′. Datorită acestei împărțiri, pe partea estică trăiesc 151000 de argentinieni, în timp ce în vest sunt cca. 100000 de chilieni. În total, insulele Țării de Foc au o suprafață de 73.746 km2.

tara de foc argentina

tara de foc argentina

De unde vine denumirea de Tara de foc?
Denumirea de țara de foc provine de la focul aprins pe țărm. Legenda spune că Tierra del Fuego a primit numele de la primii exploratori europeni, care, atunci când treceau cu vasele spre bogățiile din vestul îndepărtat, puteau vedea țărmul înțesat de focurile de tabără ale locuitorilor originari, yahganiii insulei. Potrivit spuselor locului, aceste focuri aveau o dublă semnificație:în primul rând, la vederea navei europenilor avertizau pe cei care erau la pescuit să se întoarcă acasă, în al doilea rând erau menite să sperie navele europene, căci, aprinzând mai multe focuri, se dădea impresia că erau mai mulți. Charles Darwin, celebrul explorator, vorbește despre viața acelor indieni canoe care trăiau cu pește, foci și focurile care îi încălzeau. De aici vine și denumirea de Țara Focului.

tara de foc

tara de foc

Climă și faună
Din punct de vedere climatic, țara este situată în zona de climă rece în emisfera de sud a globului, ce este caracterizată de diferențe mari de la o regiune la alta. De aceea, în vest cantitatea de precipitații atinge aproximativ 6000 mm/an, iar în est doar 250 mm/an. Temperaturile medii sunt reduse și se învârt în jurul valorii de 70C. Precipitațiile mai blânde în zona văilor permit dezvoltarea unor păduri verzi pe tot parcursul anului. Aici cresc fagacee, coacăze, agriș, ferigi, epifite. Fauna este reprezentată de vulpea lui Magellan, vulpea albastră și guanacul. Un alt articol despre Tara de Foc aici

pinguini tara de foc

pinguini tara de foc

Iuliu Popper
Un episod interesant este dat de episodul Iuliu Popper. Acesta este un român născut la București, care a făcut avere în aceste zone din aur. Despre caracterul tiranic și lăcomia acestuia s-au scris multe. Dovezi ale prezenței sale aici sunt denumirile românești date unor locuri de pe insulă cum ar fi Capul Sinaia, Lacul Bușteni, râul Ureche.

Sursa:

http://www.worldatlas.com/aatlas/infopage/tierradelfuego.htm

http://www.jauntaroo.com/destinations/view/tierra-del-fuego

http://www.originaltravel.co.uk/south-america/argentina/tierra-del-fuego

https://ro.wikipedia.org/wiki/Țara_de_Foc,
jurnalul.ro/special-jurnalul/julius-popper-a-fost-stapan-in-tara-de-foc-64324.html.

Alte articole interesante:

Tara de Foc
Tara de Foc Tara de Foc apartine statului Chile si partial Argentinei, fiind alcatuita dintr-un numar...

Insulele Ballestas
Insulele Ballestas Numite și Little Galapagos, insulele Ballestas sunt localizate lângă orașul Paracas,...

Japonia aspecte geografice
Japonia aspecte geografice Japonia este o țară insulară din Asia de Est, situată pe un lanț de...

Focurile vii de la Andreiasu de jos
Focurile vii de la Andreiasu de jos Focurile Vii de la Andreiasu de Jos reprezinta o rezervație naturală...