Templele din Angkor
Templele din Angkor
Angkor, locul unde se găsesc unele dintre cele mai frumoase temple din lume, a prosperat ca și capitală a Imperiului Khmer între secolele IX-XV. Ruinele acestui oraș, care se ascunde în pădurea Tonle Sap, au fost incluse în patrimoniul UNESCO, încă din anul 1992. Fondat de Jayavarman al II-lea, orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în timpul lui Indravarman I, perioadă în care a început și construirea templelor-munte în jurul muntelui Meru, considerat locuința mitică a zeilor. În perioada de glorie, orașul Angkor va ocupa o suprafață de aproximativ 1000 de kilometri pătrați și va avea o populație de 750 000 de locuitori. Edificiul va rezista până în anul 1431, când va fi părăsit definitiv .
Templele din Angkor, întinse pe o suprafață de 400 km pătrați, sunt situate în Cambodgia. Ankghor Thom impresionează prin Terasa Elefanților, locul unde regele urmărea paradele, procesiunile sau îmblânzirea animalelor și prin baia regală Srah Srang, de aproximativ 700 de metri lungime, care, conform unei inscripții din secolul 10, stoca apa pentru orice vietate. Despre acest templu, un arheolog francez, Bernard Philippe Groslier, scria: „Poporul Khmer a preluat foarte mult de la indieni, începând cu sistemul de irigaţii, astronomie şi până la zeul SHIVA. Apoi, împăraţii khmeri au construit Angkor-ul. Ei erau stăpânii acelor timpuri. Totul era minunat, pacea, ordinea şi bogăţia domneau pretutindeni. Oamenii aparţinând castei brahmanilor erau respectaţi. Erau construite unele dintre cele mai minunate temple”.
Alt templu este Ta Phom, templu care trăiește printre arbori ce se încolăcesc printre ziduri. Remarcabil este și templul Banteasy Srei, construit din gresie roz. Numele templului se traduce prin ,,Citadela femeilor”, deoarece se spune că mâinile bărbaților nu ar fi putut produce o lucrare de asemenea finețe. De altfel, femeia era respectată în cadrul imperiului khmer. Trudy Jacobsen ţine să sublinieze importanţa pe care femeia o avea în tradiţia acestui popor acum 1000 de ani, în timpul imperiului khmer. Ea afirmă în cartea sa, „Zeiţele pierdute”: „Descendenţa khmeră era în primul rând matriarhală. Femeile khmere erau cultivate şi puternice. Multe erau regine şi cei mai mulţi regi îşi revendicau dreptul la tron datorită unor strămoşi ai lor care erau femei. Khmerii din vechime o venerau pe zeiţa PRAJNAPARAMITA într-unul dintre cele mai elaborate culte ale Ei cunoscute în Asia. Judecând după toate acestea, se cer a fi puse nişte întrebări fundamentale despre rolul excepţional, religios şi regal, pe care îl deţineau femeile, în trecutul îndepărtat al Cambodgiei.”.
Revenind la construcții, Templul Baphuon este un alt templu dedicat zeului Shiva. Acesta a fost construit în timpul lui Udayādityavarman al II-lea, prin jurul anilor 1060. Remarcabil este faptul că acest temple a fost restaurant aproape în întregime de echipele de arheologi care au făcut o muncă titanică pe parcursul a câteva secole. Un alt templu interesant din Asia este templul Borobodur
Sursa:
www.blog.shantitravel.com/en/thematics/adventure/comprehensive-guide-for-visiting-the-angkor-wat-temple.htm
www.gordys-travel.ro/idei-destinatii-vacanta/cambodgia,
www.jurnalul.ro/timp-liber/casa/templele-hinduse-angkor-wat-din-cambodgia-311985.html