Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Delta Okavango

Delta Okavango

Delta Okavango, ce se găsește în provincia Botswana de nord, la gura de vărsare a fluviului Okavango, se întinde pe o suprafață de 20000 km2 și este cea mai mare deltă formată pe uscat din lume .

delta okavongo
delta okavongo

Delta nu are scurgere, apele sale, fie evaporându-se, fie infiltrându-se în nisipul bazinului arid Kalahari. Mai este cunoscută și sub numele de ,,evantai aluvionar”, datorită formei pe care o are de mână cu degete, dar și datorită aluviunilor pe care le transportă zilnic. Încheieturi mâinii numită ,,Mânerul” este o câmpie de 80 km lungime și 16 km lățime, cea care varsă peste 10 miliarde de tone de apă în Deltă. Degetele sunt cele patru canale, care se scurg spre sud printre nisipuri. În perioadele cu ploi abundente, cele patru degete acoperă 22000 km2 din Kalahari, transformând întinderile de nisip în oaze cu apă cristalină.

okavongo delta
okavongo delta

Canalele și insulei devin, astfel, oaze în care își găsesc cuib nenumărate specii de animale și plante. Aici regăsim egretele cenușii, dar și vulturii pescari. Dintre animale amintim elefantul african, bivolul african, hipopotamul, girafa, crocodilii, leii, leoparzii. Acestea nu sunt prezente pe tot parcursul anului în Delta Okavango, ci pleacă odată cu sosirea primelor ploi de vară și se întorc iarna. Plecările sunt strâns legate de clima insulei care poate fi foarte aridă. În lunile iunie-august, temperaturile sunt scăzute în octombrie, pot trece de 400C în decembrie-februarie și, nu în ultimul rând, martie-mai, când temperaturile sunt în jurul valorii de 30 grade C.

okavongo
okavongo

Tot aici există rezervația Moremi, rezervație protejată prin lege de către guvern. În Delta Okavango trăiesc cinci grupuri etnice, cu dialecte și preocupări distincte

Sursa:
www.wikipedia.ro
www.gordys-travel.ro
https://www.safaribookings.com/okavango/photos
https://joaquimnery.files.wordpress.com/2012/04/dsc_00142.jpg
https://www.somak.com/botswana/okavango-delta