Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Parcul Național Gunung Mulu

Parcul Național Gunung Mulu

Parcul Național Gunung Mulu este situat în orașul Sarawak, Malaezia. Denumirea parcului provine de la Muntele Mulu, al doilea munte ca înălțime de aici. Relieful predominant cuprinde peșteri și formațiuni carstice. Datorită unicității sale, a fost inclus în patrimoniul UNESCO[1]. Caracteristicile geomorfologice dezvăluie o istorie evolutivă a mai mult de 1,5 milioane de ani. Apar aici rauri in canioane adanci, relief carstic de tip „pinnacles”, grote  si pesteri mari.

relief carstic pinnacles in gunung mulu
relief carstic pinnacles in gunung mulu

 

Rețeaua de caverne ce se află sub parc deține recordul pentru cea mai mare sală (incinta Sarawak), cel mai voluminos sistem (Clearwater) și cel mai larg culoar de trecere (Peștera Cerbilor), din toate lanțurile de grote din lume. In pestera Cerbilor (Deer) se gasesc cele mai multe specii de lilieci adunate in acelasi loc – 12.

lilieci iesind din pestera Cerbillor
lilieci iesind din pestera Cerbillor

Numarul liliecilor din pestera este estimat la 3 milioane de exemplare.  De aceea, specialiștii au început o serie de cercetări în labirintul subteran de aproximativ 300 de km. În Peștera Mâinilor Negre cercetările au scos la suprafață faptul că  amprentele de palme umane de pe pereții peșterei au o vechime mare.  Aici găsim și ,,Dușul” , din Peștera Racer, un tub cu pâlnie naturală, din calciu, ce ajunge până la suprafață și permite apei de ploaie să pătrundă în grotă, lucru de altfel binevenit, datorită temperaturilor de aproximativ 250C care există în grotă.

deer cave
deer cave

 

Principala modalitate de ajunge aici este pe calea aerului, prin aeroportul Mulu. Există zboruri zilnice speciale pentru turiștii care vor să viziteze parcul. În parc puteți admira rinoceri, lilieci, scorpioni, porci, macac, veverițe, cerbi și urși. Parcul găzduiește, de asemenea, un număr de plante cu flori, copaci și ciuperci. O gamă largă de animale se înregistrează, inclusiv aici: 81 specii de mamifere, 270 de

pestera cerbilor
pestera cerbilor

păsări, 55 de reptile, 76 de amfibieni, 48 de pești și aproximativ 20.000 de nevertebrate, inclusiv 281 specii de

fluturi și 458 de specii de furnici.

 

 

Sursa:

 

www.descopera.ro

https://www.thesalmons.org/lynn/wh-wcmc/Malaysia%20-%20Gunung%20Mulu.pdf

http://www.tamannegara.asia/blog/travel/5-top-national-parks/

http://www.philippe-crochet.com/fr/articles/details/64/galeries/235539/sp-13-0452-deer-cave-gunung-mulu-national-park-borneo-malaisie-cascade-tombant-du-plafond-dans-la-galerie-inferieure

https://thedailyexplorer.wordpress.com/tag/deer-cave/