Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Istoria limbii franceza ( de la inceputuri pana in prezent )

Limba franceza este una dintre cele mai populare limbi straine adunand in prezent peste 200 de milioane de vorbitori.

Aceasta are o istorie bogata, cu evenimente ce au fost strans legate de istoria Frantei. Primele forme ale acestei limbi au avut la baza 3 dialecte: Oc, Oil si Francois. Francii si dialectul Francois au subliniat un rol important in deciderea evolutiei limbii franceze. In randurile urmatoare va prezentam un scurt rezumat al acestei limbi, dorind totodata sa subliniem evenimentele importante.

Limba franceza face parte din grupul de limbi galoromanice, fiind vorbita de aproximativ 220 de milioane de oameni. Dintre acestia, 110 milioane o folosesc ca limba materna. Se precizeaza ca 5% din volumul de continut din internet, contine pagini in limba franceza. In acest articol facem un mic rezumat al istoriei limbii franceze, incercand totodata sa subliniem o evolutie clara a acestei limbi.

Istoria limbii franceze ( un parcurs lung, cu o evolutie clara asupra omenirii )

Primul pas al istoriei limbii franceze incepe prin cucerirea Galiei de catre romani. Astfel, incepand din secolul I i.Hr., limba latina este preluata si adaptata. Pana in secolul V, teritoriul galilor era bilingv, circuland cu preponderenta doua limbi straine: latina si limba galica. O data cu retragerea romana de pe teritoriul Frantei, va urma ca limba galica sa influenteze tot mai mult limba latina.

Astfel, in urmatoarele secole urmeaza sa apara o limba numita galo-romana. Din pacate, galii nu au avut puterea de a pastra teritoriul Frantei de astazi intact. Intre secolele V si VIII, francii au cucerit o buna parte din teritoriul autohton al galilor. Politica puternica a francilor a dus catre realizarea unui nou regat. Avand o forta armata numeroasa, limba francilor este asimilata tot mai rapid de graiurile galo-romanice. Acest fapt a dus la spargerea acestei limbi in mai multe dialecte.

Formarea grupului de limbi Oil si Oc

Fiecare limba populara din prezent are la baza un grup de proto-limbi. Desi, am specificat mai multe ansambluri de limbi ce au participat la constructia limbii franceze, sistemul de proto-limbi se vor forma dupa secolul VIII. Astfel, dialectele galo-romanice impreuna cu limba francilor au reprezentat primul substrat al limbii franceze. Dialectele din nordul Frantei au fost influentate cel mai mult de limba franca, formand gruparea numita Oil.

In sudul Frantei ( deoarece au fost alti factori de influenta ai limbii franceze ) s-a format gruparea de limbi Oc.

Primele scrieri pe teritoriul Frantei in noile dialecte

Intre secolele VIII si X au fost realizate primele scrieri, ce nu tineau de limba latina. Chiar daca primele scrieri sunt in cele doua dialecte Oc si Oil, istoria limbii franceze nu precizeaza sa se fi folosit cele doua graiuri pentru scrierile literare. Astfel, incepand din secolul X, un nou dialect avea sa ocupe acest scop. Acesta se numea francois, fiind vorbit in regiunea Parisului de catre aristrocratie.

Acest grai s-a format si s-a raspandit treptat, creand o limba scrisa comuna ce a inlocuit limba latina in administratia regala. Teritoriul Frantei de astazi era impartit in acea perioada in mai multe regate. De asemeni, dialectele raspandite in regiunea Frantei de astazi erau: Oc, Oil si Francois.

Regatul isi extinde dominatia pana in secolul  XIV in vestul Elvetiei si sudul Belgiei. O data cu aceasta expansiune, Franta doreste sa introduca dialectul francois pentru intreg teritoriul. Pana la sfarsitul secolului precizat anterior, au aparut poeti celebri precum: Conon de Bethune, Blondel de Nesle, Richard Inima de Leu, etc. Limba franceza a secolului XIV nu s-a oprit doar la termenii autohtoni, ci a incercat sa preia din expresiile altor popoare.

Limba Franceza Medie si primul pas catre Limba Franceza cunoscuta in prezent

Incepand din secolul XIV, aceasta limba evolueaza si se simplifica totodata. Eliminarea declinarii si imprumutul de termeni latini si italieni vor duce la imbogatirea limbii franceze din acea perioada. In secolul XV apar primele dictionare de gramatica, impreuna cu primele lucrari lingvistice. Tot in acest secol vor aparea primele incercari de unificare a dialectelor franceze intr-o singura limba literara.

Deoarece vorbim despre limba franceza, vom face de aceasta data o scurta paranteza, pentru a va prezenta serviciile de traduceri din Bucuresti realizate de AQualityTranslation. Pe langa limba franceza, biroul de traduceri include pachete de traduceri din peste 80 de limbi straine. Acum sa revenim la subiect!

In secolul XVI, administratia regala incearca sa inlocuiasca limba latina, fiind preocupata de aducerea limbii franceze in cadrul institutiilor. Latina a fost inlaturata din campurile administrative in anul 1536. Franceza Medie incepe din acest an sa primeasca o ordine mai stricta a cuvintelor. O alta influenta asupra limbii franceze din acea perioada a fost limba greaca. Termenii imprumutati aveau de-a face cu literatura, arta, razboi si comert.

Influenta poetilor Pleiades asupra limbii medievale franceze

In secolul XVII un grup de poeti cunoscuti sub numele de Pleiades pornesc de la conceptia ca o limba este mai bogata, cu cat are mai multi termeni. Astfel, atitudinea limbii franceze in sfera intelectuala urma sa se schimbe. O foarte mare parte din scriitorii limbii franceze din acea perioada au inceput sa aprecieze limba franceza in creatia literara.

Secolele XVII, XVIII si evolutia limbii franceze

Cele doua secole ( XVII si XVIII ) reprezinta perioada de trecere de la franceza clasica la franceza moderna. Spre sfarsitul secolului XVII limba literara franceza va fi standardizata. Impunerea de standarde avea sa aduca un lexic mai purificat. Chiar daca structura gramaticala era fixata, acelasi lexic avea sa devina relativ sarac. Limba franceza din acea perioada reusea cu greu sa tina pasul cu evolutia limbajelor de specialitate.

Cu toate acestea, franceza devine o limba de comunicare la nivel international pentru elitele politice.

La jumatatea secolului XVIII limba franceza va face trecerea catre perioada moderna. Revolutia de la sfarsitul acestui secol va face din limba franceza o noua limba nationala, care va fi impusa in mod autoritar pentru intreaga regiune franceza. Limba franceza va fi impusa ca politica de stat, o data ce scolile primare vor deveni obligatorii si gratuite.

Mai facem de aceasta data inca o scurta paranteza pentru a va prezenta serviciile de traduceri din limba franceza realizate de AQualityTranslation. In cadrul acestui pachet de traduceri, avem translatori extrem de bine pregatiti. De asemeni, reprezentam singura agentie, ce realizeaza traduceri din limba franceza in alte limbi straine. Acum sa revenim din nou la subiect!

Cum arata limba franceza in prezent?

Daca in urma cu un secol limba franceza era printre cele mai populare si cele mai vorbite limbi straine,… in prezent lucrurile au avut o intorsatura diferita. Cu toate ca limba franceza a avut un aport urias in imbunatatirea altor limbi straine, ea ocupa locul 6 in anul 2023 in topul celor mai vorbite .

Acesta a fost articolul nostru. Va multumim. ca ati ajuns cu noi pana la final!

Articol extern

Comentariile sunt închise pentru Istoria limbii franceza ( de la inceputuri pana in prezent )