Valea Gheizerelor din Peninsula Kamchatka
Valea Gheizerelor din Peninsula Kamchatka
Valea gheizerelor din Peninsula Kamchatka este o zonă cu aproximativ 200 de gheizeri și multe ape termale, ce se găsesc în peninsula cu același nume. Împreună cu alte momumente ale naturii din această zonă, gheizerele sunt grupate sub denumirea de ,vulcanii din Kamchatka” fac parte din patrimoniul UNESCO , începând cu anul 1996. Ele au fost cunoscute cu denumirea de valea gheizerelor după descoperirea, făcută, în anul 1941, de către omul de știință Tatiana Ustenova .
Se pot găsi aici toate formele cunoscute ale activității geotermale, inclusiv izvoare permanente și intermitente de fierbere, lacuri calde, gheizere, vulcani noroioși și căldări, sau jeturi de abur. Printre cele mai mari gheizere de aici putem enumera: Velikan , Zhemchuzhny , Sakharny , Troynoy , Konus , Fontan , Maly , Bolșoi sau Shchel. Aceste gheizere erup fie la 10 – 12 minute, dar sunt gheizere care erup si la un interval de 4-5 ore.
Ce este însă un gheizer?
Un gheizer este alcătuit dintr-un con și un mic crater, pe care islandezii îl numesc bazin sau cuvetă. Bazinul este legat de un canal, ce are un diametru de aproximativ câțiva metri. Apa fierbinte circulă prin acest canal, țâșnind cu putere când iese la suprafață. Acest lucru se întâmplă și cu gheizerele din Peninsula Kamchatka. Numai că în anul 2007 această minune a naturii era să fie îngropată de o alunecare de teren de aproximativ 5 milioane metri cubi. După un an, însă gheizerele și-au revenit . Dintre acestea atrage atenția gheizerul Kotlî, care varsă prin cele trei cuvete nu apă cu aburi, ci argilă.
Însă, nărăvașul gheizer nu oferă acest spectacol decât foarte rar. Iată ce spune directorul rezervației Biosferei Kronoțk: ,eupția periodică a fiecărui gheizer este individuală și depinde de mulți factori, nu putem să-i enumerăm pe toți. În primul rând, este vorba de temperatura aeruului, presiunea atmosferică, cantitatea de ploi, perioada”.
Doar câteva mii de oameni vizitează Valea în fiecare an din cauza locației indepartate. Valea Gheizerelor a avut de suferit si La 4 octombrie, 1981, cand taifunul Elsa a adus ploi puternice ce au dus la inundarea râului Geysernaya
Clima din aceste zone este de tip polar și subpolar, caracterizată de temperaturi extreme. Cu toate acestea, farmecul zonelor îi face pe turiști să ignore acest neajuns și să viziteze aceste locuri faimoase
www.wikipedia.ro,
www.ruvr.ru
http://whenonearth.net/valley-geysers-kamchatka-russia/
http://whenonearth.net/valley-geysers-kamchatka-russia/http://whenonearth.net/valley-geysers-kamchatka-russia/
http://www.earth-of-fire.com/kamchatka-kronotsky-reserve-caldera-uzon-the-valley-of-geysers.html
http://www.vulkaner.no/