Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Peștera Mamutului

Peștera Mamutului

Peștera Mamutului este un parc național, situat în Kentucky, SUA. Este, de fapt, cel mai lung sistem de peșteri din lume. La 1 iulie 1941, a fost declarat parc național, iar la 26 septembrie 1990 Rezervație a Biosferei Internaționale. Parcul se întinde pe o suprafață de 21 383 km ha și are aproximativ 630 km de pasaje. Se spune că Peștera Mamutului a fost creată în urmă cu 25 de milioane de ani sub acțiunea Râului Verde și a afluenților săi . Din punct de vedere structural, Peștera Mamutului s-a format în straturi groase de calcar, acoperite de un strat de gresie ceea ce conferă stabilitate.

pestera mamutului din kentuky
pestera mamutului din kentuky

Aceasta este dipusă pe 5 nivele, ce se întind pe o suprafață cu diametrul de numai 16 km, însă lungimea sălilor și pasajelor depășeste 260 de km. Până în prezent, s-au descoperit 225 de galerii 47 de cupole și 23 de avene. Principala peșteră măsoară peste 6 km lungime 6-42 m lățime și până la 12 m înălțime. Dintre toate, sala cea mai mare, Sala Rotundă, măsoară 43, 3 m lungime 42, 4 m lățime și 12, 2 m înălțime. Temperatura întregului sistem se situează în jurul valorii de 120C.

Denumirea de mamut a început să fie folosită începând cu anul 1880, pentru a descrie imensitatea acestei cavități subterane. Pe 17 octombrie 1981, Peștera Mamutului a intrat în patrimoniul UNESCO si devine rezervatie a biosferei internationale in 1990. Din punct de vedere structural, complexul de peșteri cuprinde o serie de formațiuni precum Templul lui Solomon, Coloanele lui Hercule sau Camera Stelei. Tot aici speologii au descoperit peste 70 de specii aflate pe cale de dispariție, dar și formațiuni de stalactite, helictite și ghips, care aveau forme

pestera mamutului.
pestera mamutului.

dintre cele mai variate. Printre acestea amintim: liliacul indian, liliacul gri, liliacul brun în număr mai redus, liliacul brun mare. Toate aceste specii de lilieci sunt pe cale de dispariție în alte habitate, de aceea se încearcă protejarea lor. Tot aici există salamandra de peșteră, peștele fără ochi, racul de peșteră, crevetele de peșteră.

pestera mamutului
pestera mamutului

Organisme mumificate ale unor indieni americani, eventual, de origine pre-columbiene, au fost găsite în Mammoth Cave. In timpul războiului din 1812 peștera a fost exploatată pentru nitrați pentru a fi utilizate in realizarea de praf de pușcă. DE altfel pestera a fost exploatata inca din vechime pentru cristale si saruri

Sursa:
www.tripadvisor.com
http://acprocold.com/
www.wikipedia.ro
www.turism.bzi.ro
www.mediafax.ro