Atunci cand analizezi o “piatra” nu de putine ori te gandesti la locul ei de provenienta, la modul de formare sau la utilitatea acesteia. Desi fiecare are o denumire, majoritatea le spunem roci sau pietre. Haideti sa vedem astazi denumirile principalelor roci din jurul nostru.

Rocile s-au format in perioade lungi de timp, in urma actiunilor diversilor factori si reprezinta o combinatie de minerale cimentate. Utile omului inca din cele mai vechi timpuri ele au constituit o materie prima pentru constructia caselor si pentru faurirea armelor. Odata cu trecerea timpului utilitatea lor s-a multiplicat , fiind necesare in industrie, pavaje, constructii , cosmetica sau in alimentatie.

Pe glob rocile se impart in 3 mari grupe

Rocile magmatice se formeaza atunci cand magma patrunde prin crapaturile pamantului si se consolideaza in interior. In urma racirii lente se formeaza granitul si gabroul. In cazul in care magma se consolideaza la suprafata atunci se formeaza andezitul si bazaltul. Rocile sunt foarte dure si pot fi utilizate la pavarea strazilor sau in constructii.

Andezitul

Andezitul

Granitul

Granitul

Rocile metamorfice s-au format prin transformarea rocilor sedimentare si metamorfice in conditiile unor presiuni si temperaturi ridicate.. Cele mai cunoscute sunt : sisturile cristaline, marmura, gnaisul si cuartitul.

Gnaisul

Gnaisul

Marmura

Marmura

Cuartitul

Cuartitul

Rocile sedimentare ocupa suprafete destul de mari si se formeaza prin faramitarea celorlalte roci,prin precipitare sau prin transformarea materiei vegetale si animale in perioade lungi de timp.

In urma sfaramarii celorlalte roci rezulta bucati ce sunt transportate de apele curgatoare si depozitate in spatii lacustre sau in mari. In timpul transportului rocile capata o anumita forma (rulata) si devin mai mici. Apare astfel bolovanisul (fragmente de roca mai mari de 5 cm) ; pietrisul (fragmente cuprinse intre 2 mm- 5cm); nisipul (fragmente cuprinse intre 0,02-2mm) si malul (sub 0,02 mm). Daca aceste roci se cimenteaza intre ele apar conglomeratele (pietris si bolovanis cimentat); gresiile (nisip cimentat), argilele (se formeaza prin intarirea malurilor) si loessul (consolidarea prafului).

Pietrisul

Pietrisul

Conglomerat si Gresie

Conglomerat si Gresie

Argila

Argila

Loessul

Loessul

Alte roci sedimentare se formeaza prin consolidarea cochiliilor de scoici si melci in timp (calcarul) , prin transformarea materiei vegetale si animale in cursul erelor geologice (carbunele si petrolul) sau prin evaporarea apelor sarate in marile putin adanci (sarea). Sunt utilizate drept combustibil (petrolul) in industrie (carbunele ), in constructii (calcarul ,nisipul si pietrisul) , in cosmetica (argila si petrolul) si in alimentatie (sarea).

Calcar

Calcar

Sarea

Sarea


roci,calcar, metamorfice,sedimentare,magmatice,eruptive,vulcanice,andezit,bazalt,marmura,gnais,pietris,nisip,sarea,diamantele,chihlimbar,rock, limestone,

Alte articole interesante:

Sfinxul din Bucegi
Sfinxul din Bucegi Sfinxul din Bucegi este un megalit antropomorf, situat la 2216 metri înălțime,...

Geoparcul Yehliu
Geoparcul Yehliu din Taiwan este una din minunile naturale ale lumii, faimos pentru formațiunile naturale...

Eclipsa de Soare si eclipsa de luna
Eclipsa de Soare si eclipsa de luna Eclipsa de Soare si eclipsa de luna Cred că majoritatea...

Rocile pictate de la Zuojiang Huashan
Rocile pictate de la Zuojiang Huashan Huashan se numește "Pay Laiz" în limba locală Zhuang, ceea...