Fulgeraaaaaaaa, ce sa fac !???

Fulgerul se formeaza atunci cand doi nori cu sarcina electrica diferita se intersecteaza si reprezinta descarcarea brusca a acestor sarcini spre pamant.

Acest fenomen a fost studiat inca din antichitate(invatatii chinezi), primele progrese fiind realizate mult mai tarziu de catre americanul Benjamin Franklin. Acesta a reusit in timpul unui experiment sa captureze un fulger cu ajutorul unui zmeu inaltat, demonstrand astfel ca materialele conduc diferit curentul electric. La scurt timp profesorul Richman a incercat la randu-i sa imite isprava lui B. Franklin, dar a murit din cauza faptului ca a atins sfoara zmeului . Un alt”trasnit” celebru este Martin Luther, care la un interval de 2 saptamani dupa ce a fost atins de fulger s-a calugarit.
Energia unui singur fulger e capabila sa mentina electricitatea unui bec de 100 de w , timp de 2 luni (desigur fulgerele mai mari au energie mai mare),iar temperaturile pot ajunge si la 28000 grade Celsius, putand astfel sa topeasca instantaneu orice tip de roca. Din cauza acestor temperaturi ridicate omenirea inca nu poate capta aceste surse de energie.

Chiar daca stiinta a raspuns multor intrebari pana in prezent, totusi inca nu se stie modul in care norii se incarca cu energie statica. Unii considera ca perturbatiile atmosferice (umiditatea vantul si presiunea) sunt responsabile de acest lucru, altii sunt de parere ca energia ar proveni de la Soare prin intermediul vantului solar. Deasemenea acele de gheata din interiorul norului pot contribui la sporirea fulgerelor prin separarea sarcinilor pozitive de cele negative. Recent s-a dovedit ca si eruptiile vulcanice ce umplu atmosfera cu praf si fum ,pot duce la alimentarea cu energie statica a norilor din imediata vecinatate.

Zonele in care se intalnesc cele mai frecvente fulgere sunt zonele ecuatoriale (Statul Congo detine recordul la numarul de fulgere), dar si zonele subtropicale(Ex:statul Florida). 

Fulger
Fulger

Ce sa faci daca esti surprins de fulger

Daca furtuna s-a declansat iar tu esti afara incearca urmatoarele:

  1. Nu te adaposti sub copacii izolati deoarece fulgerul se va descarca mai intai in copac, apoi energia se va dirija spre baza acestuia. Avand in vedere ca omul are in componenta apa usor sarata (un conductor electric bun) energia se va descarca in tine. Cauta sa intri in desisul padurii si adaposteste-te sub copacii mai scunzi si nu aprinde tigara sau focul deoarece fumul conduce curentul electric.
  2. Daca esti prins in camp liber si consideri ca nu ai timp suficient pentru a te adaposti, atunci aseaza-te pe vine cu picioarele cat mai apropiate (pentru a minimaliza contactul cu solul) si apleaca capul in jos. Acopera urechile cu palmele (pentru a nu ramane cu deficiente auditive) si asteapta sa treaca furtuna.
  3. Indeparteaza obiectele metalice si obiectele ce contin materiale conductoare de electricitate. Renunta la umbrela iar daca ai pantofi cu flecuri descalta-te (mai bine asa dacat sa fii curentat:). Renunta la ceas, monezi sau alte obiecte (le depozitezi undeva si le recuperezi dupa trecerea furtunii).
  4. Pastreaza distanta fata de ceilalti membri daca esti intr-un grup, deorece curentul se propaga. Sunt cazuri in care au fost trasnite cirezi de vite sau turme de oi datorita propagarii curentului.
  5. Atunci cand esti pe bicicleta sau motocicleta opreste si adaposteste-te pana cand trece urgia
  6. In zonele montane incearca sa cobori la o cota cat mai mica si evita zonele inguste (cheile)
 
 
 

Copac trasnit
Copac trasnit

 

Scapa rapid de acnee cu produse naturale! Click aici Gaseste haina care ti se potriveste in timp recordClick aici

Cum sa reactionezi daca esti in interior

  1. Stai departe de fereastra si incearca sa te adapostesti in camerele centrale ale casei
  1. Incearca sa eviti atingerea obiectelor care contin Cupru (chiuveta,tevi,calorifere) daca nu ai imobilul prevazut cu paratraznet, deoarece are o buna conductibilitate electrica
  2. Scoate aparatele din priza, inclusiv antena de la televizor si calculatorul fiindca e posibil sa nu iti mai mearga dupa ce se termina furtuna:)
  3. Evita sa faci dus, pentru ca apa in combinatie cu electricitatea s-ar putea sa fie fatala
  4. Daca esti in masina opreste si inchide aparatul radio. In masina esti in siguranta din cauza faptului ca metalul ce acopera masina este un conductor mai bun de electricitate spre deosebire de tine. In cazul in care fulgerul a lovit masina atunci incearca sa nu atingi partile metalice ale masinii.

Cand stiu ca vine fulgerul 

Fulgerele se produc de regula in norii Cumulonimbus(aia foarte inalti pe verticala ). Daca auzi tunete atunci gandeste-te la locul de adapost. Ai noroc pentru ca poti calcula distanta la care te afli fata de fulger prin formula: Nr secunde trecute de la aparitia fulgerului pana la tunet/5( Ex:daca de la fulger pana la tunet au trecut 20 de sec, atunci imparti 20 la 5 pentru a afla distanta in mile). Daca de la aparitia fulgerului pana la tunet nu au trecut 30 de sec, atunci nu esti in siguranta.::(( 

Ce sa fac daca  fulgerul a lovit pe cineva 

Muta victima intr-un loc sigur ( stai relaxat curentul s-a descarcat , asa ca nu te poti electrocuta), verifica-i bataile inimii si respiratia (cele mai multe decese se datoreaza stopului cardiac), acorda-i primul ajutor si suna la 112. Circa 70% din cei loviti de fulger scapa.

P.S Chiar daca aceste reguli nu iti pot garanta siguranta maxima, totusi odata urmate scad in mod semnificativ posibilitatea de a fi atins de fulger.

ce sa fac cand fulgera, ce e fulgerul,de ce apere fulgerul,cum se formeaza un fulger,fulger,trasnet,tunet,,what to do when lightning, what is lightning, why defend lightning, as lightning is formed, lightning, lightning, thunder,

Please follow and like us: