10+1  lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a pleca la munte

1. Prognoza meteo pe perioada excursiei.

Urmareste prognoza meteo comparativ  pe mai multe saituri de profil si  nu pleca la munte daca vremea se anunta nefavorabila. Iti recomand prognoza de pe www.anm. ro si de pe www.carpati.org. Tine cont si de faptul ca la munte vremea e schimbatoare.

Imbraca-te adecvat cand mergi la munte sa nu patesti precum personajul din imagine

Imbraca-te adecvat cand mergi la munte sa nu patesti precum personajul din imagine

2. Starea traseelor   

Documenteaza-te inainte cat de bine este marcat traseul pe care vrei sa-l urmezi  si care este  durata pana la punctul in care vrei sa ajungi. Citeste cat mai multe forumuri in care altii discuta despre  muntele respectiv pentru a afla cat mai multe informatii si printeaza cel putin 2 harti ale masivului respectiv.  Ai grija ca in timpul iernii durata traseelor e  dubla.

Nu te abate de la traseu

Nu te abate de la traseu

3. Locurile de campare si starea refugiilor

Exista zone in care trebuie sa platesti pentru a campa, zone protejate in care nu ai voie sa campezi decat in locuri special amenajate (parcuri nationale) sau puncte unde poti pune cortul oriunde. Citind forumurile vei afla daca mai exista refugiile respective(unele au ars), daca sunt deschise in perioada aia (in timpul iernii exista refugii ce sunt inchise) precum si capacitatea lor de cazare.

4. Modul de aranjare a rucsacului

Inainte de a pleca la munte trebuie sa iti faci rucsacul. Lucrurile pe care le pui in rucsac nu trebuiesc aruncate la intamplare ci aranjate cu grija. Pune lucrurile mai grele cat mai aproape de spate sau mai sus pentru ca greutatea sa se aseze pe sold.  Lucrurile de care ai nevoie imediat (pelerine , lanterna,manusi) trebuiesc puse la indemna , de preferat in buzunarele laterale. Nu introdu in rucsac obiecte care te pot jena la spate in timpul mersului si nu agata de rucsac alte obiecte pentru ca o sa te dezechilibrezi. Greutatea rucsacului nu trebuie sa fie peste posibilitatile tale fizice, asa ca nu lua cu tine alimente prea grele (conserve mari, cartofi, peturi ) . De preferat ar fi sa ai un rucsac cu bretele late astfel incat presiunea sa se distribuie pe mai multe puncte. Regleaza-ti corect bretelele rucsacului si nu inhama rucsacul in spate dintr-o singura miscare deoarece o sa-ti afecteze coloana vertebrala.

Nu incarca rucsacul prea mult

Nu incarca rucsacul prea mult

Nu iti aranja rucsacul in felul asta

Nu iti aranja rucsacul in felul asta

5. Ai nevoie de un echipament corespunzator compus din : bocanci, geaca impermeabila, polar sau bluza groasa, caciula, izopren (o folie izolanta pe care poti aseza sacul de dormit), mai multe perechi de sosete,lanterna, parazapezi (in timpul iernii) si cort. Nu uita de ochelarii de soare si crema solara cu protectie mare daca vrei sa nu te trezesti cu o fotodermatoza si nici de trusa de prim ajutor (dezinfectant,pastille,pansament).

6. Prezenta surselor de apa

Se stie ca zonele montane sunt bogate in izvoare, dar daca ajungi intr-un masiv calcaros in care apa circula subteran s-ar putea sa ai o surpriza. Asa  ca nu uita sa iei cu tine sticla de apa.

Vale seaca in zone calcaroase

Vale seaca in zone calcaroase

7. Incarca-ti  telefonul mobil si bateriile lanternei

Din cauza temperaturilor scazute acumulatorii se descarca foarte repede. Incearca sa pastrezi  la caldura (in buzunare interioare) telefonul mobil si lanterna.

Incarca-ti telefonul inainte de a pleca la munte

Incarca-ti telefonul inainte de a pleca la munte

8. Nu trebuie sa pleci singur pe traseu

Indiferent ca ai facut toti muntii din Romania sau doar esti novice in acest” sport”, drumetia solitara este interzisa. De preferat este sa se plece in grup de 3 persoane cel putin.  Astfel in cazul in care se accidenteaza cineva , unul sa ramana cu persoana vatamata iar celalalt sa se duca dupa ajutoare.

9. Intereseaza-te despre starea fizica a membrilor si despre starea lor de sanatate pentru a stii cum sa reactionezi in cazul in care unul dintre ei are o afectiune.

10. Incearca sa nu mergi silentios pe traseu daca nu vrei sa te intalnesti cu Mos  Martin. Animalele fug in prezenta oamenilor asa ca fa zgomot in timp ce mergi pe traseu, discuta cu ceilalti membri sau canta:).

Urs suparat pe musafirii nepoftiti

Urs suparat pe musafirii nepoftiti

11. Trebuie sa stii ca produsele pe care le-ai carat pe munte trebuiesc  depozitate in pungi si carate jos. Daca ai conserve turteste-le pentru a le micsora. Nu uita ca daca ai putut sa cari sticlele pline pana in varful muntelui  atunci cu ele goale la intoarcere iti va fi mult mai usor.

Peturi lasate de turisti

Peturi lasate de turisti

lucruri de stiut pe munte,ce trebuie sa faci pe munte, comportamentul pe munte,things to know the mountain, you have to do on the mountain, the mountain behavior

Alte articole interesante:

Rucsac munte
Rucsac munte Daca vrei sa pleci in calatorie la munte ai nevoie si de un rucsac munte. Gama de rucsaci...

Corturi de drumetie
Corturi de drumetie Corturi de drumetie sunt acele corturi pe care le iei inn excursie si pe care te...

Saci de dormit vara
Saci de dormit vara Saci de dormit vara sunt excelenti atunci cand vrem sa facem o drumetie la munte...

19-20 mai 2012 – Novaci – Urcatul Oilor la Munte
19-20 mai 2012 - Novaci - Urcatul Oilor la Munte ”Urcatul Oilor la Munte”, sărbătoare care este...