Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Lacul Ursu

Lacul Ursu este un important lac helioterm, format în perioada 1875-1880, prin dizolvarea unui masiv de sare de către pâraiele Auriu și Criș-Toplița, urmată de surparea terenului. În decurs de cinci ani, cele două pârâiașe au umplut golul, în paralel cu procesul de dizolvare a sării din masivul salin, proces care continuă și acum.

lacul ursu
lacul ursu

Astăzi, lacul Ursu este un lac helioterm important, apa captând căldura de la razele soarelui în anumite perioade. Lacul ursu se întinde pe o suprafață de 40.235 mp, o circumferiță de 1180 m și o adâncime ce depășește 18 m. Datorită acestei trăsături, lacul Ursu este un SPA recunoscut pentru beneficiile sale în tratarea bolilor reumatismale .
Pentru păstrarea efectului helioterm este interzis scăldatul la prânz, pentru o perioadă de două ore, timp în care lacul se odihnește, iar staturile de apă dulce revin la suprafață, pentru a lăsa loc jos apei sărate fierbinte. Lacul Ursu are două straturi de apă: la suprafață, stratul de apă cu salinitate mai scăzută și temperaturi între 18-23 de grade, iar în adâncuri, salinitatea, dar și căldura, cresc de unde și efectul heliotermic. Jos, în adâncurile lacului, erau foste mine de sare, de aici salinitatea.

Lacul Ursu Sovata
Lacul Ursu Sovata

Denumirea
Sofalvi Illyes Lajos, cel care fondează Sovata de Sus, în 1900, găsește lacul pe care îl numește Illyes. După doi ani, ghidul balnear scrie despre Lacul Ursu de Illyes. În 1910, se păstrează doar denumirea de Lacul Ursu, deoarece forma lacului ar semăna cu blana unui urs.

Sursa:
www.lacul-ursu.ro/sovata/originea-numelui, www.lacul-ursu.ro/sovata/istoria,
www.agerpres.ro /flux…/04/…/monumente-ale-naturii-lacul-ursu-din-sovata-16-58-53.

http://www.infopensiuni.ro/cazare-sovata/obiective-turistice-sovata/lacul-ursu_4553