Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali

Marea Barieră de Corali este o împărăție subacvatică, ce cuprinde 3000 de recifuri, 400 de tipuri de corali și 300 de insule, ce se întind de-a lungul a 2600 de km și acoperă o suprafață de 344, 400 de km2. În total, suprafața ocupată de corali este mai mare decât Marea Britanie și Irlanda. Din punct de vedere geografic, marea Barieră de Corali este situată în Marea Coralilor, în apropriere de coasta Queensland-ului, din nord-estul Australiei .

marea bariera de corali 1

Datorită celor 10000 de specii marine pe care le deține, dar și întregului aspect, este, începând cu anul 1975, parc marin protejat administrat de Great Reef Marine Parks și face parte, începând cu anul 1981, din patrimoniul UNESCO. În Marea Barieră de Corali găsim peste 10 000 de specii marine. Viața recifului este sezonieră: octombrie, noiembrie și decembrie sunt luni cu viață activă de împerechere, din ianuarie până în mai se adună toate speciile, iar din iunie până în septembrie este perioada de pescuit a delicateselor.

O minune ,,pe moarte”
Președintele Parcului Marin al Marii Bariere de Corali declară: ,,mai mult de jumătate din partea de nord a Marii Bariere de Corali este moartă sau aproape de moarte din cauza albirii coralilor”. Acest fenomen are loc atunci când temperaturile cresc și distrug algele minuscule care dau culoare coralilor.

marea bariera de corali 3
marea bariera de corali 3

Pentru a apărea acest fenomen, este necesar să se modifice tempratura aerului chiar și cu un grad. Fără alge, scheletul alb al coralilor gazdă este descoperit și organismul începe să moară. În prezent, este afectată o suprafață de 3 800 km2 din Marea Barieră, de la Papua Noua Guinee până în Cairns, în nord-estul Australi

Sursa:
https://ro. wikipedia.org/wiki/Marea_Barieră_de_Corali,
www.descopera.ro/…/15815290-marea-bariera-de-corali-dispare-nu-mai-exista-nicio-…