Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor

Grădina Zmeilor este o rezervație naturală de tip geologic și peisagistic, din comuna Bălan, județul Sălaj, ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 3 ha.

Din punct de vedere geografic, este situată în cadrul Podișului Someșan, subunitate geomorfologică a Depresiunii colinare a Transilvaniei. Aspectul prezent al Gradinii zmeilor este datorat proceselor de natura geomorfologica din holocen, miscarilor tectonice din perioada neogena dar si din cauza actiuii agentilor externi precum vantul, inghet dezghetul, ,omul s.a Devine arie protejată din punct de vedere național începând cu legea din 5 martie 2000

Gradina Zmeilor
Gradina Zmeilor

In urma actiunii factorilor morfoclimatici blocurile de stanca au fost sculptate unele capatand aspect antropomorf sau zoomorf. Raspunzatoare de aspectul Gradinii Zmeilor sunt si alunecarile de teren, alterarea, dezagregarea, prabusirile si surparile. Formațiunile geologice (perioada halocenului),formate din gresii cu intercalații de microconglomerate, s-au format prin acțiunile repetate ale aerului apei și gravitației (prăbușiri, surpări). Din punct de vedere arhitectonic, cuprinde un ansamblu neregulatde stânci (Fata ileCătanii, Zmeul, Zmeoaia, Moșu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldații, Eva, Dorobanțul, Degețelul, S$nxul), dispuse la bazadealului Dumbrava. Zmeii și povestea din spatele lor

Din punct de vedere geologic, zmeii sunt formațiuni stâncoase de conglomerate și gresii, ce se găsesc la baza dealului Dumbrava. Înfățișarea lor se datorează, atât eroziunii, cât și omului. În aceste condiții, ,,zmeii” și-ar putea modifica înfățișarea peste un timp,dar și denumirile. În prezent, în funcție de înfățișarea pe care o au, formele prezente în Rezervația Grădina Zmeilor sunt denumite în felul următor: Zmeul și Zmeoaica, Fata cătanei, Acul Cleopatrei, Călugării, Soldaţii etc. Demn de menționat este faptul că denumirea inițială nu a fost de ,,Grădina Zmeilor”,ci ,,La Fata Cătanii”, dar s-a schimat în urma unui spectacol, organizat în perioada regimului comunist de către Ștefan Goanță.

gradina zmeilor salaj
gradina zmeilor salaj
Gradina Zmeilor jibou
Gradina Zmeilor jibou

Legenda Fata Cătănii

Are două variante prima spune că ofată a fost blestemată de propria mamă, pentru că s-a îndrăgostit de un soldat,a doua că a fost blestemată pentru că a refuzat să se ducă pe dealul Dumbrava, cu oile, seara.

Legendele zmeilor. Are tot două variante. Prima are legătură cu zmeii cese găsesc în partea vestică a Rezervației Grădinii Zmeilor, unde se află două pietroaie numite Zmeul și Zmeoaica. Potrivit legendei, se pare că aici se opreau zmeii să bea apă, când mergeau după sare la Dej. Ultima legendă spune că Grădina Zmeilor era casa unor zmei care furau fetele oamenilor. Într-o zi, unul din ei a furat Soarele de pe cer, dar a fost învins de către un voinic. După ce voinicul a eliberat Soarele, ceilalți zmei au venit să-l răzbune pe zmeul mort,dar au fost orbiți de razele solare. În acest timp, o fată a rostit o vrajă asupralor și i-a transformat în stane de piatră. Ultima legendă pare a fi cea mai potrivită pentru rezervația ce poartă numele de Grădina Zmeilor.
In prezent rezervatia Gradina Zmeilor se afla intr-o stare buna de conservare, desi in trecut se practica pasunatul sau mineritul.

O lucrare de masterat despre Gradina Zmeilor foarte bine detaliata poate fi consultata aici

Sursa:
.https://ro.wikipedia.org/wiki/ Grădina _ Zmeilor2.www.romanialibera.ro/…/salaj/legendele-care-aduc-turistii-in-gradina-zmeilor-33232..
www.cartitaplimbareata.ro/index.php/4113/gradina-zmeilor-galgau-almasului-salaj4.
www.printransilvania.ro/rapa-rosie-lica-pisica

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.