Cascada Victoria

Cascada Victoria se găsește pe cursul fluviului african Zambezi, la granița dintre Zimbabwe și Zambia, fiind considerată una dintre cele mai înalte cascade din lume (Cascada Angel, din Venezuela este considerată, până înprezent, cea mai înaltă). Este situată pe cursul râului Zambezi, apele acestuia căzând în cataracte, la o înălțime de 110 m.

cascada victoria

cascada victoria


De unde vine denumirea?
La 16 noiembrie 1855, scoțianul David Livingstone, misionar și cercetător al Africii, ajunge în locul unde se afla cascada de azi, atunci neștiută de nimeni,numind-o Victoria, după numele reginei Angliei. Băștinașii Kolo numesc Cascada Victoria Mosi-oa-Tunya, ,,Fumul tunător”,denumire dată de pulverizarea apei, care se ridică la o înălțime mai mare de 30 de m, peste nivelul apei. Datorită importanței ecologice pe care o are, cascada Victoria (împreună cu parcul național și zona înconjurătoare) a fost declarată,începând cu anul 1989, monument al naturii de către UNESCO. Lățimea maximă a acesteia este de 1, 708m, iar debitul este cuprins între 170-10.000 m3/s.
cascda victoria

cascda victoria


Se poate vedea de la o distanta de 30 de kilometri. Nivelul valoric extrem este direct proporțional cu cantitatea de precipitații ce cade, e în anotimpul ploios(februarie-martie), fie în cel secetos (septembrie-octombrie). Existența Cascadei Victoria a produs modificări importante în ecosistemul terestru.
Întregul edificiu, cu tot cu faună și vegetație,este declarat parc național sub numele ,,Mosi-ad-Tunya”, fiind protejat, încă din anul 1934, devenind parc zoologic, începând cu anul 1972. Interese ecologice vs. Interese economice În prezent, guvernul din Zambezi planifică un nou baraj pe cataracta Bataka, proiect care ar putea aduce numeroase daune orei și faunei. În zonaCascadei Victoria mai există, însă, două baraje, pe cataractele Cariba și Bataka-Bassa.

Atractii turistice: bungee jumping in cascada, plimbare cu elicopterul,rafting,safari.

Alte articole interesante:

Cea mai inalta cascada din lume
Cea mai inalta cascada din lume Cea mai inalta cascada din lume se numeste Angel si este localizata...

Cascada Duruitoarea
Cascada Duruitoarea Cascada Duruitoarea este o cascadă situată în masivul Ceahlău, județul Neamț,...

Cea mai inalta cascada din Europa
Cea mai inalta cascada din Europa Cascada Vinuffossen din Norvegia este cea mai inalta cascada din...

Cascada Kaieteur
Cascada Kaieteur Râul Potaro, al cărui curs și-a făcut loc prin vegetația luxuriantă a Guyanei,...