Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Incendiile naturale

Incendiile naturale

Definire
Incendiile naturale reprezinta o ardere declanșată în mod spontan, datorită condițiilor meteo nefavorabile, în urma căreia se produc pagube materiale și chiar umane și pentru a cărei întrerupere este necesară intervenția unor echipe de pompieri.

incendii naturale
incendii naturale

De regulă, acest fenomen este provocat de următorii factori declanșatori: trăsnete, secete prelungite, raze solare, erupții vulcanice, cutremure de pământ, furtuni puternice . În zonele unde fenomenul de încălzire globală se manifestă mai pregnant crește și intensitatea și frecvența incendiilor.
Efecte
Dincolo de efectele normale pe care le cauzează acest tip de incendiu, precum distrugerea materialelor, a naturii, sau pierderea de vieți omenești, în cel mai rău caz, acestea mai au drept urmare și propagarea unei cantități imense de cenușă în atmosferă, ce cauzează oprirea dezvoltării plantelor și poluarea aerului. Pe termen lung, poate distruge vegetația și crea alunecări de teren, deosebit de periculoase, dacă sunt case în zona afectată. Pe plan economic poate produce pagube, prin distrugerea masei lemnoase și risipirea resurselor naturale .
incendiile naturale
incendiile naturale

Factori de propagare
În propagarea flăcărilor de mare importanță sunt:
• viteza vântului
-la o viteză de 10km/h viteza de înaintare a focului este de 0,5 km/h.
• proprietățile combustibile ale masei vegetale, care diferă în funcție de tipul de vegetație, de densitatea plantelor, de umiditatea frunzelor, etc.
• caracteristicile reliefului-focul se extinde mai ușor pe pante.

Autoaprinderile
Un alt tip de incendiu natural este autoaprinderea, un fenomen de natură fizico-chimică sau biologică. Primul tip de autoaprindere ia naștere în urma degradării unor produse chimice (cărbuni, uleiuri animale și vegetale, furaje, etc.), iar următorul în urma fermentării unor substanțe vegetale.
Exemplu de incendiu natural (Rusia):
• În lunile iulie-august 1915, a avut loc un mare incendiu natural, ce a cuprins peste 1 000 000 km2 din Siberia, incendiu natural produs în urma unei secete prelungite. După stingerea acestuia, temperaturile medii lunare au scăzut cu 10 grade C.

incendii naturale padure
incendii naturale padure

Împiedicarea incendiilor naturale
-bariere antifoc din copaci doborâți
-aruncarea de substanțe inflamabile dintr-un elicopter sau hidroavion care prin intensificarea arderilor pe areale mai restrânse împiedică extinderea focului
-supravegherea zonelor amenințate de un posibil incendiu natural.

Sursa:
www.documents.tips
www.natural-hazards.weebly.com
www.meteo.md
www.riscurinaturalesiantropice.blogspot.com

Un comentariu

  • Serban Claudiu

    Buna ziua, pot afla numele persoanei care a scris aceasta lucrare?
    Am nevoie de numele său pentru un referat la geografie.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.