Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Eclipsa de Soare si eclipsa de luna

Eclipsa de Soare si eclipsa de luna

Eclipsa de Soare si eclipsa de luna

Cred că majoritatea dintre noi, încă de mici copii, suntem fascinaţi de aşa numitele “eclipse”. Nu cred că am ştiut cu toţii încă de pe-atunci ce presupun acestea, însă le percepeam ca pe nişte fenomene miraculoase si misterioase, de asemenea. Cum auzeam de eclipse, ne luam ochelarii speciali şi urmaream uimitorul spectacol produs de acestea. Este adevărat şi faptul că pentru noi reprezintă doar ceva interesant, însă în astrologie reprezintă un moment important, pe baza ei facandu-se previziuni pe termen lung. Dar cum se produc acestea? Ei bine, explicarea eclipselor de soare şi de lună este destul de simplă.
Pământul şi Luna sunt corpuri opace care, luminate de Soare, au fiecare o umbră şi anume: un con de umbră în care nu va pătrunde deloc lumina Soarelui şi un con de penumbră în care va pătrunde lumina Soarelui doar parţial.
Se poate ca Luna, în mişcarea ei în jurul Pământului, să intre în conul de penumbră al acestuia şi astfel se va produce o eclipsă de Lună. Dacă Luna se va găsi între Soare şi Pământ şi conul său de umbră va atinge planeta noastră, va avea loc o eclipsă totală de Soare, Soarele fiind în întregime ascuns de discul Lunii. In cazul in care Luna este prea departe de Pământ şi suprafaţa terestră se află dincolo de vârful conului de penumbră, discul Lunii nu va acoperi Soarele în întregime şi va rămâne un inel luminos din astrul zilei, astfel eclipsa va fi inelară.
eclipsa de soare
Eclipsa de Soare si eclipsa de luna
In zonele de pe Pământ aflate în conul de penumbră al Lunii va avea loc o eclipsă parţială de Soare şi Soarele va fi acoperit doar în parte de discul Lunii. Eclipsele de Lună se produc într-un mod mai simplu. De câte ori Luna intră în conul de umbră al Pământului, se produce eclipsă de Lună. Ea se vede din orice punct al Pământului. Luna nu e un corp luminos, si din cauza aceasta eclipsele de Lună pot fi văzute de pe mai mult de jumătatea Pământului. În schimb o eclipsă de Soare se poate vedea doar din regiunile pe care cade umbra Lunii. Şi eclipsele de Lună pot fi totale, atunci când Luna intră în întregime în conul de umbră al Pământului sau parţiale, atunci când numai o parte din ea intră în acest con.
Eclipsa de Soare si eclipsa de luna

Daca vreti sa aflati cand se vor mai produce eclipse de luna pana in anul 2017 puteti intra pe acest link
http://www.moongiant.com/Lunar_Eclipse_Calendar.php
Pentru calendarul eclipselor de soare ce se vor produce in intervalul 2010-2030 puteti accesa linkul
http://www.mreclipse.com/Special/SEnext.html

Pentru a intelege mai bine cum sta treaba cu eclipsa de luna si eclipsa de soare va invit la un desen animat:)

Sursa
http://www.mirabilys-magazin.ro/

Articol scris de Laura P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.