Nordul Dobrogei și Munții Măcin – aspecte fizico-geografice
Nordul Dobrogei și Munții Măcin – aspecte fizico-geografice
Munții Măcin sunt o grupare muntoasă ce aparțin de Munții Dobrogei și avand înălțimea maximă de 467 m (Vârful Țuțuiatul). Ei datează de pe la sfârșitul Paleozoicului din Orogeneza Hercinică și ocupând partea de Nord – Vest și prelungindu-se până în apropiere de Galați. În partea de Sud – Est sunt delimitați de Podișul Babadagului prin Pasul Iaila sau Carapelit și depășesc valea Taiței până în valea Lozovei. Altitudinea maximă este de 467 m în vârful Țuțuiatul și în prelungirea acestuia se află vârful Pietrosul Mare (426 m) și culmea Pietrosu, apoi, înălțimile scad treptat până la o altitudine de 100-170 .
Predominant se găsesc șisturile, conglomeratele, granitele .
Clima din Nordul Podișului Dobrogei este Temperat – Continental cu veri secetoase și ierni friguroase.
Temperatura medie anuală este de 11 °C, vara este de 22 °C iar iarna este de – 2 °C.
Media anuală a precipitațiilor din zona Munților Măcin este de 500 mm/an, cea mai mare din Podișul Dobrogei.
Ape cu debite reduse, unde reamintim cele mai importante râuri din partea Nordică a Dobrogei: Taița (57 km), Telița (48 km), Slava (38,3 km) care se varsă în Lacul Razim respectiv în râurile Cerna, Aiorman, care se varsă în Dunăre
Lacuri clasate după geneză:
Limane maritime: Babadag, Agigiol, Tuzla;
Limane fluviatile: Peceneaga, Traian;
Lacuri situate de-a lungul Dunării: Beibugeac, Slatina, Sărat;
Vegetația și fauna sunt specifice zonei de stepă, silvostepă și a pădurilor de foioase.
Turismul nu este dezvoltat în zona Munților Măcin în ciuda faptului că există numeroase monumente istorice și culturale, obiceiuri și tradiții, păduri pe arii extinse.
In Podisul Dobrogei de Nord există patru rezervații forestiere, trei rezervatii botanice, două rezervații paleontologice și o rezervație mixtă, dar și Parcul Național Munții Măcinului.
Deși unitatea geografică Nord – Dobrogeană are reale valențe turistice, acestea sunt cunoscute și valorificate puțin față de potențialul existent.
Articol scris de Andrei V.