Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Diverse

Top cinci râuri din Europa

Top cinci râuri din Europa

1. VOLGA – Cel mai mare râu din Europa, atât ca lungime(3692 km) cât şi ca suprafaţă a bazinului hidrografic. Izvorăşte din Podişul Valdai, la o altitudine de 228 m, curge în totalitate pe teritoriul Rusiei şi se varsă în Marea Caspică printr-o uriaşă deltă, l a sud de oraşul Astrahan, care se află la 28 de m sub nivelul mării. Delta Volgăi are o lungime de aproape 160 km și cuprinde peste 500 de canale și numeroase râuri mai mici. Este cea mai mare delta din Europa și este singurul loc din Rusia unde se pot întâlni specii de pelicani, flamingo și lotusi. În timpul iernii o mare parte din lungimea Volgăi îngheață timp de aproximativ 3 luni.
2. DUNĂREA – al doilea fluviu al Europei ca lungime(aprox. 2860 km) şi singurul fluviu din Europa care curge de la vest la est. Dunărea are izvoare in Muntii Padurea Neagra din Germania străbate în cursul său zece state (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova si Ucraina) şi 4 capitale (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad) se varsă în Marea Neagra prin Delta Dunării. Dunărea colectează majoritatea râurilor din România cu excepția unora din Dobrogea.
3. URAL – al treilea râu din Europa ca lungime(2428 km) şi se află la graniţa dintre Europa şi Asia. Izvorăşte din munţii Ural, curge între două lanţuri muntoase în direcţia nord-sud, îşi schimbă cursul la Curbura Uralului, traversează stepa Kazahstanului, depresiunea Caspică şi se varsă în Marea Caspică printr-o deltă mlăştinoasă cu multe ramuri.
lista rauri europa
Top cinci râuri din Europa
4. NIPRU – următorul fluviu ca lungime, are 2290 km. Nipru izvorăște din Podișul Central Rus, străbate Belarus şi Ucraina și se varsă în Marea Neagră. Este cunoscut datărită barajelor şi hidrocentralelor construite pe cursul lui şi este principala sursă de apă a Ucrainei.
5. DON – este unul dintre cele mai importante râuri ale Rusiei. El izvorește lângă Tula, la sud-est de Moscova, și după ce străbate 1.950 km, se varsă în Golful Taganrog al Mării Azov. De la izvoare, râul curge mai întâi spre sud-est spre Voronej, pentru ca mai apoi să-și schimbe direcția spre sud-vest. Cel mai important oraș străbătut de Don este Rostov pe Don, iar cel mai important afluent este raul Donet.

Articolul Top cinci râuri din Europa a fost scris de Malina.
Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.