Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cutremurele

Cutremurele

Cutremurele sunt unele din cele mai strasnice si mai distrugatoare fenomene naturale. Cronica cutremurelor inscrie milioane de victime, sute de sate si orase distruse, complet deteriorate. Cutremurele de pamant au loc din cauza eliberarii bruste a energiei, dintr-o regiune limitata din interiorul pamantului, in urma actiunii proceselor geologice interne (endogene), urmata de zguduire si vibrare a suprafetei terestre. In caz de cutremure puternice se distruge integritatea solului, cladirile, constructiile, podurile, drumurile, ies din functiune sistemele electrice, au loc surpari de munti, alunecari de teren, rupere de rauri (maluri) si aparitie de iazuri, lacuri. Cutremurele de pamant ocupa primul loc in ceea ce priveste daunele economice si daunele umane. Stiinta azi nu e in stare sa prezica cu siguranta cutremurele.
cutremure raspandire
Locul in interiorul Pamantului, unde ia nastere cutremurul se numeste focar seismic. Primele vibratii care ajung la suprafata pamantului sunt cele longitudinale. Aduc cele mai mari zguduiri vibratiile de suprafata si cele transversale, care vin doar peste cateva secunde dupa primele vibratii. Parametrii principali ai intensitatii cutremurului sunt puterea energiei la suprafata Pamantului, magnituda si adancimea focarului.

Intensitatea – se calculeaza in functie de distrugerile materiale si umane, de consecintele schimbarilor in scoarta superioara a Pamantului, de cele simtite de oameni si se masoara in grade.

Marirea densitatii populatiei, dezvoltarea oraselor duce la largirea zonelor afectate . E foarte important ca oamenii care locuiesc in zonele seismice sa fie atenti, sa cunoasca masurile elementare de precautie, sa stie cum sa se comporte in caz de cutremur de pamant. Trebuie sa invete si maturii si copiii in asa mod incat regulile de comportament in caz de cutremur sa devina o parte componenta a vietii si culturii, normei de conduita, care vor lucra la nevoie in mod automat.

Articol scris de Loly P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.