Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Tornada

Tornada

Termenul de „tornadă” provine din latinescul „tonare” care înseamnă „a tuna”. Tornadele sunt perturbații atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu un caracter turbionar, sub aspectul unei coloane înguste care se rotește foarte repede sau al unei pâlnii întoarse care atinge nivelul solului. Însă meteorologii nu cred că este atat de ușor a defini o tornadă. De exemplu, diferența nu este clară în ceea ce privește un puternic mesociclon (o furtună circulară) de la nivelul solului și o tornadă de dimensiuni mari, dar care nu este puternică. Există neînțelegeri și în a privi două vârtejuri (tornade multivortex) formate în timpul aceleiași furtuni ca fiind două tornade separate sau nu.

Tornada

Este cunoscut faptul că o tornadă poate să nu prezinte o coloană în formă de pâlnie vizibilă. Tornadele variază în diametru de la cațiva zeci de metri până la aproximativ 2 km, având un diametru mediu în jur de 50 de metri, au existat și tornade de dimensiuni mult mai mari. Majoritatea tornadelor din emisfera nordică formează vânturi care se învârt invers acelor de ceasornic, în jurul unui centru de presiune extrem de joasă, numite tornade anticiclonice, iar în emisfera sudică vânturile se învârt în general în sensul acelor de ceasornic, numindu-se tornade ciclonice.

Tornada
Pentru a considera un vârtej – un vânt în spirală în formă de pâlnie – drept o tornadă, acesta trebuie să fie în contact cu solul și cu norul care produce furtuna. Când această pâlnie vine în contact cu solul, se produce o zonă concentrată de distrugere. Aria vârtejului nu are de obicei o lungime mai mare de 250 de metri, dar poate avea o lățime de pâna la 2 km.
Viteza vântului la nivelul solului este cuprinsă între 60 km/h și 500 km/h, acestea din urmă fiind devastatoare. Cele mai puternice tornade pot mătura casele de pe fața pământului, pot distruge clădiri din cărămidă, pot ridica în aer mașini și chiar autobuze.

Tornada

Nu există absolut nici un fenomen natural atât de îngrozitor ca tornadele. Aceste „vârtejuri” apar aproape fără niciun fel de avertisment, în orice clipă. Se pot declanșa în orice lună a anului dacă nu există condiții care să le favorizeze.
În Statele Unite ale Americii au loc 1000 de tornade în fiecare an. Indiferent de locul în care se declanșează, tornadele pot adesea devasta ferme, orașe sau chiar metropole. Martorii aflați în apropierea acestor vârtejuri furioase, povestesc că la declanșarea vârtejului se aude un zgomot asemănător vuietului unui avion. Tornadele împrăștie tot ce le stă în cale, adesea cu viteze de sute de km pe oră. Majoritatea caselor sunt construite să reziste la viteze de 112 km pe oră, dar viteza minimă a unei tornade este de 117 km pe oră, drept urmare o mare parte sunt distruse în urma unui astfel de fenomen.

Articol scris de D. Ana

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.