Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Ce este poleiul, cum se formeaza si ce consecinte are

. Poleiul

Poleiul este o depunere de gheata simpla. Are un aspect transparent şi ia nastere prin îngheţarea picăturilor de ploaie sau de burniţă suprarăcite, în momentul contactului acestora cu solul sau cu obiecte de pe sol a căror temperatură este uşor negativă (între 0 şi -1° C).

In momentul descendentei lor, picăturile de ploaie sau de burniţă traversează un strat de aer cu temperatură negativă, care este gros. Cand se izbesc de sol sau diverse obiecte, picăturile suprarăcite se sparg şi se transformă într-o peliculă de gheaţă.

POlei mai poate fi considerat şi depunerea de gheaţă care rezultă din îngheţarea picăturilor de ploaie sau burniţă care nu sunt în stare de suprarăcire, în urma lovirii acestora de obiecte a căror temperatură este net negativă. Poleiul apare mai ales la sfârşitul toamnei-începutul iernii, respectiv la sfârşitul iernii-începutul primăverii, după o perioadă de răcire accentuată (care favorizează menţinerea temperaturilor negative ale solului), pe fondul unei încălziri asociate trecerii unui front cald, cu precipitaţii lichide (advecţii de aer maritim polar dinspre V sau de aer maritim tropical dinspre SV). Durata depunerilor de polei nu este prea mare, ea fiind, de obicei, de ordinul câtorva ore.

Poleiul nu trebuie confundat cu gheaţa de la sol formată în urma mai multor procese: prin îngheţarea ulterioară a precipitaţiilor lichide; ca urmare a îngheţării apei rezultate din topirea parţială sau totală a stratului de zăpadă preexistent; prin bătătorirea zăpezii de pe carosabil în urma circulaţiei rutiere.

Efectele

  • accidente grave de circulatie
  • accidente cauzate de alunecarea persoanelor pe gheata ce se pot solda cu fracturi.Se pare ca poleiul se depune mai consistent pe piatra cubica sau pe piatra de rau.

In Romania o zi neagra cauzata de depunerea poleiului a fost 4 decembrie 1998 cand au fost 33 de accidente grave,33 de morti si 600 de evenimente rutiere.

Sursa

UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIŞTE ;FACULTATEA DE ŞTIINŢE UMANISTE

MASTER CALITATEA MEDIULUI ŞI FENOMENE GEOGRAFICE DE RISC

Riscuri climatice extreme

LECT. UNIV. DR. OVIDIU MURĂRESCU