Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Fără categorie

Cel mai inalt gheizer cu apa rece din lume

Geysir von Andernach este cel mai mare gheizer cu apă rece din lume.

Originea acestui gheyzer nu este naturala, ci a fost facut de om.
Primul foraj facut în 1903 langa Andernach pentru a exploata ape minerale, a avut ca rezultat surprinzător formarea unui gheizer cu apă rece. Pe atunci, a erupt până la 50 m (164 picioare) înălțime la un interval nemanipulat de 4 ore.
În acea perioadă, gheizerul se numea Namedyer Sprudel (tradus liber: apă spumantă Namedyer)


Gheizerul a fost în mare parte funcțional până în 1957. În 1967 vechea gaură de 343 m adâncime a fost închisă de un glisor și astfel gheizerul cu apă rece a căzut în uitare timp de 34 de ani.

La inițiativa dezvoltatorilor turismului din Andernach, o nouă gaură a fost forată în 2001 într-o poziție ușor diferită, iar orificiul său a fost încorporat într-o movilă de gheizer prezentabilă. Geysir von Andernach este din nou activ în mod regulat si deschis tuturor. Accesul este limitat la 4 tururi pe zi, cu un maxim de 350 de persoane pe tur.

Cea mai mare erupție măsurată vreodată a fost de 61,5 m (202 picioare) înălțime. Erupțiile durează în jur de 10 – 15 minute și descarcă până la 8 m3 de apă. Aproximativ 95% din gazul de dioxid de carbon dizolvat de apele subterane în adâncime este eliberat în timpul unei erupții.

Sursa
http://www.volcanic-springs.com/index.php?section=Europe&europesection=vulkaneifel&europesubsection=andernach