Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Turnul Diavolului

Turnul Diavolului

Turnul Diavolului este un lacolit de 386 de metri înălțime, aflat în comitatul Crook, statul Wyoming SUA. Este vorba, de fapt, despre o stâncă, ce s-a format acum 65 de milioane de ani ca urmare a activității vulcanice. Atunci acest turn era un vulcan activ, ce avea în centru un horn din care ieșea lava de bazalt. Atunci când erupțiile au încetat lava s-a întărit în horn.

turnul diavolului
turnul diavolului

Ulterior, vântul și apa din ploi au erodat puțin câte puțin vulcanul, din care a rămas doar lava solidă ce se găsea în horn, din toată construcția rămânând doar un turn cu pereții striați. În anul 1906, a fost declarat monument al naturii de către Theodore Roselvelt. Înălțimea turnului este de 385 de metri și s-a format acum 65 de milioane de ani în urmă .

devil tower
devil tower

Legenda poporului kiowa spune că turnul diavolului s-a format în momentul în care un grup de șapte fetițe a fost urmărit de un urs fioros. Pentru a scăpa de pericol, fetițele au sărit pe o piatră mică care a început să crească brusc, pentru a le scăpa de amenințarea ursului. În încercarea de a ajunge la fetițe, ursul a lăsat șanțuri adânci în piatră. În prezent, un parc de 545 de hectare înconjoară monolitul, înconjurat de o pădure de pini ponderosas, ce s-a dezvoltat într-o regiune destul de aridă. Pentru vizitatori, autoritățile au trasat o mulțime de alei pe care se pot deplasa și admira priveliștea nu numai monolitul.

cataratori pe devil tower
cataratori pe devil tower

Tot aici se pot întâlni urși grizzly, cerbi, câini de preerie și numeroase păsări. Alpinismul este o activitate preferată a celor care doresc să viziteze aceste locuri. Monolitul le permite, atât începătorilor, cât și altora, să admire o panoramă fantastică odată ce ajung în vârful acestuia. În consecință, vizitarea monolitului și a parcului ce-l înconjoară poate reprezenta o experiență de neuitat pentru vizitatori

Sursa:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Diavolului.
https://aliceboboc.wordpress.com/…/turnul-diavolului-o-provocare-pentru-alpinisti/, calator.org/devils-tower-monolitul-diavolului.
turism.bzi.ro ›