Jocuri geografie pentru clasele I-XII

Sa vorbim despre ce ne inconjoara

Stalpii de pe Lena

Stalpii de pe Lena

Stâlpii de pe Lena se găsesc în Rusia.Sunt de fapt, o formațiune naturală de roci, ce s-a format de-a lungul fluviului Lena, în partea îndepărtată a Siberiei . Stâlpii, alcătuiți din straturi alternante de dolomită, calcar și ardezie, au o înălțime de 150-300 m. Zona parcului este situata la marginea de sud-vest a campiei Yacutiei Centrale, fiind declarata zona protejata in patrimoniul Unesco in 2012.

padurea de piatra lena
padurea de piatra lena

Stalpii din Bazinul Lenei s-au format incepand cu paleozoicul vechi . Pe teritoriul regiunii Yakutia era o mare caldă de mică adâncime. Pe fundul marii s-au acumulat o varietate de sedimente marine antice ce au dat nastere calcarului. Pilonii sunt formati din straturi de calcar, dolomit si ardezie.

stalpii de piatra de pe lena yacutia
stalpii de piatra de pe lena yacutia

Procesul de inghet dezghet are un rol important in sfaramarea si sculptarea acestor stalpi si in largirea spatiilor dintre ei, dar si eroziunea eoliana. Temperaturile extreme din timpul verii ajung si la 40 de grade in timp ce iarna scad si la – 60 de grade Celsius.
Pilonii din parcul Lena reprezinta un monument unic din punct de vedere geologic. Sunt localizati pe dreapta raului si afluentului său Buotama si se intind pe circa 40 de km in lungul raului. Structura geologică a pilonilor Lena este o dovadă remarcabilă a istoriei dezvoltării Pământului
Numeroase fosile și organisme antice pot fi găsite la acești piloni ( s-au gasit fosile de trilobiti,mamuti, rinoceri lanosi,cal de Lena,s.a). Forma stancilor e rezultatul proceselor de eroziune si de termocarst.

stalpii lenei
stalpii lenei

In trecut, s-a crezut că acești piloni erau de fapt statui congelate de oameni create de puterile supranaturale necunoscute. Astfel, numai bătrânii și șamanii aveau dreptul de a aborda aceste roci misterioase.

Parcul Național Lena adăpostește între stâncile sale specii precum moscul siberian, cerbul, veverița siberiană și alte 99 specii de păsări.

stalpii de piatra yakutia
stalpii de piatra yakutia

Un articol foarte detaliat despre stalpii de pe fluviul Lena poti citi aici
Din punct de vedere geografic, Parcul Natural Lena este situat în provincia Yakutia. Aici clima este continentală, cu valori extreme care ajung iarna la -60 grade C iar vara la +40 grade C. Iernile sunt lungi de aproximativ 6-7 luni. Dezăpezirea începe în luna aprilie. Vegetația este de tip taigă, în traducere ,,pădure de conifere”, iar solurile specifice sunt podzolurile. Aici se întâlnește tigrul siberian, una din cele mai spectaculoase specii de tigri care poate trăi în zone cu temperaturi foarte joase. Poti citi si despre o alta zona spectaculoasa din Rusia, peninsula Kamceatka

Un  filmulet in care sunt prezentate imagini din acest parc natural

Acesta are blana galbenă, fiind diferit de fratele său din savană. Începând cu anul 2012, Parcul Național Lena a fost înscris în patrimoniul mondial și este considerat una din marile minuni ale lumii.

Sursa:
https://feel-planet.com/lena-pillars-russia/
http://www.nhpfund.org/files/lena-pillars-nature-park-world-heritage-property-en.pdf
https://mypolarworld.files.wordpress.com
http://snovadoma.ru/parks/UNESCO/lena-pillars/
http://www.snowaddiction.org/

http://www.unesco.ru/

www.pinterest.com